Onsdag publiserte Bufdir sin rapport fra undersøkelsen av Forandringsfabrikken. Det ble bestemt at organisasjonen skulle undersøkes etter at en rekke tidligere ansatte og såkalte «proffer» sto frem og fortalte kulturen og arbeidsmiljøet i Forandringsfabrikken.
– Vi er glade for at rapporten er kommet. Den løfter frem mange sider av Forandringsfabrikkens virksomhet og gir et langt mer nyansert bilde enn det Psykologisk.no i dag har beskrevet, sier styreleder Arild Bjørndal i en e-post til Psykologisk.no.
Både nåværende og daværende styre får kritikk i rapporten, som er publisert på Bufdirs nettsider. Ungdom som var tilknyttet organisasjonen fortalte om grov utnyttelse, fryktkultur, utfrysing av varslere og manipulering av ungdom og ansatte.
«Lite ydmyke»
Beskrivelsene KPMG har hørt fra tidligere ansatte og proffer i undersøkelsesprosessen anses som «troverdige og reelle», står det i rapporten.
Styret får også kritikk for å «mangle en ydmykhet, selvkritikk og empati i forhold til de belastningene som er beskrevet at varslerne og som fremgår av undersøkelsen». Videre står det at de ikke har inntrykk av at det nye styret tar påstandene like alvorlig som det forrige styret.
Bjørndal sier at de gjentatte ganger har sagt at de lytter og lærer av kritikken.
– Styret får kritikk for å mangle ydmykhet i forhold til opplevelser blant tidligere ansatte og proffer. Jeg har imidlertid gjentatte ganger fremhevet at vi lytter til og lærer av kritikken, og vi lei oss for at enkelte har hatt dårlige opplevelser, sier han.
– En godt drevet organisasjon
At Forandringsfabrikken er et godt sted for mange, hersker det ikke tvil om, om man tar utgangspunkt i organisasjonens egne undersøkelser. Hele 98 prosent synes Forandringsfabrikken er et trygt sted å være
–Styret har, i tråd med sin hovedoppgave, lagt frem dokumentasjon, overfor KPMG og på våre nettsider, som viser at Forandringsfabrikken i 2022 er en godt drevet organisasjon, sier Bjørndal.
– Medarbeiderundersøkelser og proffundersøkelsen viser at Forandringsfabrikken er et godt sted å jobbe og at ungdommene er stolte over å få bidra, sier han til Psykologisk.no, og fortsetter:
– Vi er glade for at KPMG mener at våre metoder «er godt egnet for formålet om å få frem barns erfaringer» og at Forandringsfabrikken «gjennomfører samlingene på en måte som skaper trygghet for at barna snakker fritt», sier Bjørndal.
«Ikke akseptabel»
Også kunnskapen organisasjonen formidler, og måten den formidles på, har blitt kritisert. De får skryt for å ha profesjonalisert arbeidet med rapporter og datainnhenting, og for at undersøkelsene er mer gjennomsiktige enn tidligere.
Samtidig er KPMG uenige med organisasjonen om at det som formidles i Forandringsfabrikkens egne rapporter og resultater kan kalles råd som kommer «direkte fra barna».
«Fremstillingen av sitater i enkelte av de stikkprøvene vi har tatt i rapportene, er etter KPMGs syn ikke en akseptabel måte å gjengi sitater på», står det i rapporten.
– Svarene i de mange undersøkelsene Forandringsfabrikken har gjort, er til å stole på. Kunnskapen fra barn skal også fremover brukes for at skoler og tjenester blir enda bedre for barn og unge, sier Bjørndal.
– Når det gjelder oppfølgingen av proffer, ligger Forandringsfabrikkens prosedyrer for dette på vår hjemmeside. Rapporten til KPMG trekker frem enkelteksempler fra flere år tilbake. Dette kan og skal vi utnytte til å bli bedre.
– Det må samtidig være mulig å peke på at gode forebyggende rutiner er på plass og at de aktive proffene opplever trygghet og mestring, sier han.
Les mer:
Forandringsfabrikken: – Vi ble skjelt ut om vi sa noe feil på scenen
Tidligere ansatt i Forandringsfabrikken: – Jeg er så skamfull over å ha vært med på dette
Forandringsfabrikkens «hotellkollektiv»: Ungdom fikk tre uker på seg til å finne nytt sted å bo
Bufdir fryser midler til Forandringsfabrikken, Helsedirektoratet fortsetter å betale
– Ingen bidrar mer til at barnas stemme blir hørt enn Forandringsfabrikken