Elise Husum, avdelingsdirektør for tilskudd i Helsedirektoratet, sier at de betaler ut andre termin av driftstiskuddet. Dette er på totalt 7,3 millioner kroner for hele 2022.
– Vi har valgt å betale ut andre termin av driftstilskuddet til Forandringsfabrikken i dag, i henhold til vedtaksbrev. Dette er for å sikre at de ansatte får lønn, og at vi ikke setter dem i en vanskelig situasjon, sier hun i en e-post.
Helsedirektoratet avventer å fryse driftstilskuddet til de har mer informasjon og kan konkludere. De vil i likhet med Bufdir kalle inn til et møte med stiftelsen.
– Siste dagers medieoppslag gir selvsagt grunn til bekymring. Før vi kan konkludere, trenger vi å gjøre flere vurderinger. Neste utbetaling er planlagt til september i år. Vi understreker at vi har mulighet til å be om tilbakebetaling og også stoppe framtidige terminutbetalinger.
I tillegg til driftstilskuddet får stiftelsen midler fra to andre tilskuddsordninger i Helsedirektoratet. Dette er på totalt 1,1 millioner kroner i 2022.
Klassekampen skriver at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) fryser en utbetaling på 2,7 millioner kroner til stiftelsen. Bufdir har tidligere sagt til Psykologisk.no at de vil kalle inn stiftelsen til et møte. Dette møtet skal skje 8. juni.
– Dette er rutine ved tilskuddsutdeling når forhold rundt en tilskuddsmottaker er uavklarte. Når det gjelder denne saken, skal vi uansett ikke utbetale noe før til høsten, sier avdelingsdirektør for tilskudd i Bufdir, Terje Grytten, til Psykologisk.no.
– Regjeringen bør gå i dialog med Forandringsfabrikken
– Det gjør vondt å høre disse historiene, og det er viktig at vi kommer til bunns i sakene. Jeg mener Regjeringen bør gå i dialog med Forandringsfabrikken, og forholdene må gjennomgås i forbindelse med tildeling av penger. En forutsetning for å få penger fra staten må selvsagt være at man følger lovverket, sier Grunde Almeland (V) til Psykologisk.no.
Han er leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
De siste ukene har Psykologisk.no avslørt en rekke kritikkverdige forhold i Forandringsfabrikken. Det er en ideell stiftelse som jobber for å løfte barn og unge sine stemmer inn mot fagmiljøer og i politikken, og jobber for å gjøre det bedre for barn i helse- og omsorgssektoren, blant annet.
Tidligere ansatte forteller om juks og manipulering av rapportene, manipulering og trusler av ansatte, og svært dårlig behandling av enkelte av de tidligere proffene.
Psykologisk.no har forsøkt å få kontakt med tidligere statsminister Erna Solberg, som åpnet Forandringsfabrikken som kunnskapssenter i 2017. Stiftelsen ble nevnt i Solbergs nyttårstale samme år. Solberg er for tiden på jobbreise og har ikke anledning til å uttale seg, sier pressekontakt Rune Alstadsæter.
Stortingsrepresentant Sandra Bruflot (H) er medlem av helse- og omsorgskomiteen på stortinget, og har ansvar for psykisk helse i partiet.
– Dersom det som har kommet frem om Forandringsfabrikken er riktig fremstilt, er det alvorlig og kritikkverdig. Brukerstemmene til unge som har erfaring med barneverntjenesten er viktig, og vi har lyttet nøye til deres erfaringer, sier Bruflot i en sms til Psykologisk.no.
– Samtidig påhviler det et særskilt ansvar for å skape trygge rammer for dem. Dersom det også stilles spørsmålstegn ved det faglige grunnlaget for rapportene de publiserer, er det alvorlig, avslutter hun.
Lukker døren for samarbeid
Oscar dos Santos Kvalsvik er fag- og forskningsansvarlig hos Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB) og opplyser i en e-post at de stanser all kontakt med Forandringsfabrikken umiddelbart.
– Studentparlamentet ved UiB ble først kontaktet av Studentparlamentet ved OsloMet, som har hatt et tett samarbeid med Forandringsfabrikken. Vi ble da satt i kontakt med stiftelsen. Jeg var hos Forandringsfabrikken for et seminar i mai sammen med de andre studentdemokratiene for å snakke om hva vi vil gjøre for å fremme barns rettigheter i høyere utdanning, sier dos Santos Kvalsvik.
Dette samarbeidet skulle fremme UiB som barnerettsuniversitet, en idé der UiB skal fremme barns prosessrettigheter i pensumlitteraturen. Dette gjelder særlig innenfor studieretninger som har direkte kontakt med barn, som medisin, rettsvitenskap og psykologi.
Han understreker at de frem til nå har hatt et uformelt samarbeid, men døren nå er lukket for å inngå et formelt samarbeid med stiftelsen.
– Vi ser alvorlig på anklagene som har kommet fram, og vi har nulltoleranse for brudd av lov og forskrifter. Vi skal ikke og vil ikke jobbe med en organisasjon som blir uforsvarlig og uetisk ledet. Vi ser det ikke er tilstrekkelig med lovnader om endring, og velger derfor å avslutte samarbeidet. Studentparlamentet skal fortsette å jobbe for at flere studier ved UiB får barnerettigheter i pensum, men det vil bli gjort i samarbeid med pålitelige fagfolk, sier han.