På et kommunestyremøte i Lillehammer torsdag 26. april fikk Miljøpartiet De Grønne flertall for å etablere en egen komité som skal arbeide med «dulting», eller «nudging», i Lillehammer kommune. Med dette ønsker lokalpolitikerne å bringe kommunen et skritt nærmere et klimavennlig samfunn, fremme folkehelse og spare penger.
Det var lokalpolitikeren Lars Giæver som la frem forslaget om en egen nudge-komité. I interpellasjonen til kommunestyret trekker han frem Psykologiforbundets pris til GreeNudge.
I januar offentliggjorde Psykologisk.no nyheten om at klimastiftelsen GreeNudge ble kåret til «Årets nyvinning i 2013». GreeNudge gir midler til forskning på klimarelevant atferd og samarbeider med forskningsinstitusjoner og partnere fra næringslivet. Det engelske ordet «nudging» har ukjent opphav, men er kanskje beslektet med de norske dialektordene nugga eller nyggja, det vil si å dytte, puffe eller gi et dult.
Til Psykologisk.no forteller Giæver at han har hatt interesse for grønndytting en god stund, men at det var først etter at Psykologiforbundet delte ut prisen at han bestemte seg for å «dytte» kommunestyret.
En foregangskommune
Ordfører Espen Granberg Johnsen fra Arbeiderpartiet kom med et alternativt forslag om å føre tiltaket inn i miljøplanen til Lillehammer, med begrunnelse i at det allerede er igangsatt to store prosjekter med klimapotensial i byen («Sykkelbyen Lillehammer» og «Byutvikling 2044»). Lillehammer var tidlig ute også med en egen kommunal miljøplan. Giævers forslag vant likevel frem med tre stemmers overvekt.
– Lillehammer er en potensiell fremtidsby på området klima og miljø, sier Lars Giæver. – Vi har mange ressurspersoner i politikken og ved Høgskolen i Lillehammer som vil hjelpe til å «dytte» byen i miljøvennlig retning. Høgskolen er i ferd med å starte Nordens første masterprogram i anvendt miljøpsykologi.– I hverdagen står vi overfor mange valg, og de færreste av disse tenker vi over, sier leder av Miljøpartiet De Grønne i Lillehammer, Knut Ivar Hestås. – Ved å tilrettelegge valgsituasjonene kan vi bidra til at mange helt ubevisst blir mer miljøbevisste. For eksempel blir det enklere å resirkulere når man benytter fargede poser som er klare til videre sortering, slik som i Oslo kommune. Det handler om å legge til rette for ønskelig atferd, i dette tilfellet klimavennlig atferd. Den britiske regjeringen har hatt suksess med slike tiltak, både når det gjelder klima, folkehelse og økonomi, påpeker Hestås.
Påmalte fotspor
Sammenlignet med sitt britiske motstykke har den norske regjeringen innført få dytt hittil. Miljøverndepartementet har utformet en veileder for «grønne dytt», med tips til hvordan man med enkle grep kan redusere klimautslipp, i samarbeid med GreeNudge og Framtidens Byer – et utviklingsprosjekt i regi av Staten og de 13 største kommunene i Norge. Leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen fra Venstre, har tidligere uttalt til Psykologisk.no at grønne dytt kan ha stort potensial også i Norge. Hittil er det likevel den private stiftelsen GreeNudge som har engasjert seg mest i dulting som klimatiltak.
På Lillehammer har Lars Giæver allerede forslag til hva slags dult som kan iverksettes: – Et tiltak som kan settes i gang med det samme, er å la påmalte fotspor lede frem til fargerike søplebøtter med ikoner som viser hvordan man skal sortere. Det har vist seg at folk da kaster mindre på bakken og mer i søppelbøttene. Dette vil kommunen spare penger på, og byen vil bli renere, mener Giæver.
– Det fine med grønndytting er at det er tiltak som de færreste tenker over, men som alle setter pris på. Det handler ikke om tvang, men om å synliggjøre og tilrettelegge for de miljøvennlige alternativene.
Gunhild A. Stordalen, styreleder i GreeNudge, gratulerer Lillehammer kommune: – Om kommunen samarbeider med Høgskolen og næringslivet om å utvikle tiltak som har ønsket virkning, kan Lillehammer raskt bli en foregangsby på nudging i Norge, og eksportere små, effektive dytt til resten av landet. De har alle forutsetninger for å lykkes.