Fagfolka er vår viktigste ressurs. Derfor må vår felles helsetjeneste være en god arbeidsplass.
Faglig fellesskap, muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag og å se at jobben man gjør betyr bedring for pasienten, er avgjørende. Jeg skal gjøre mitt for at psykologer og andre fagfolk opplever nettopp dette.
Samtidig som fagfolka er den viktigste ressursen for å gi trygge og gode tjenester, er de også et knapphetsgode – og vil i enda større grad være det fremover.
Nok tid til pasientene
Helsepersonellkommisjonen konkluderer med at vi blir færre fagfolk per pasient framover. Det betyr at vi må bruke ressursene våre riktig. Vi må lykkes bedre med forebygging av uhelse, vi må organisere vår felles helsetjeneste bedre, ta i bruk kunnskapsbaserte metoder og teknologi, og sørge for at fagfolka får mer tid til å konsentrere seg om pasienten og om faget.
Mange fagpersoner, psykologer og andre forteller om lite tid til pasientene. De bruker for mye tid på rapportering og ønsker mer tid til pasientkontakt og fagutvikling. De vil se at hjelpen de gir virker, og at pasienten de har ansvaret for får det bedre.
Vi har lyttet til fagfolka, og har i opptrappingsplanen for psykisk helse satt som mål at fagfolk skal ha mer tid til pasienter, brukere og fagutvikling. Vi ønsker at fagfolk skal ha nok tid til pasientene, men også tid til å engasjere og involvere seg i den faglige utviklingen av tjenestene.
For å få til det vil vi blant annet redusere rapporteringen i arbeidshverdagen. Jeg har allerede bedt sykehusene om å gå gjennom rapporteringskrav og foreslå endringer og tiltak. Vi jobber med å videreutvikle og forenkle de nasjonale pasientforløpene, og vil se på hvilke rapporteringskrav som kan tas ut. De reviderte pasientforløpene vil sendes på høring i høst og være klare for implementering i tjenestene i 2024.
Mer tid til fagutvikling
I planperioden skal vi utvikle tiltak for å rekruttere og beholde personell og utvikle deres kompetanse. Dette vil vi også omtales i regjeringens kommende nasjonale helse- og samhandlingsplan senere i år. Viktige stikkord er ledelse, god grunnbemanning, faglig utvikling og muligheten for behandlere til å gi hyppig nok og kvalitetsmessig god behandling. Fagfolka må få være med å se bedring hos pasienten.
Mer tid til pasienter og fagutvikling er også i tråd med tillitsreformen som blant annet har som mål å detaljstyre mindre og å øke handlingsrommet for ansatte. Ansatte skal ikke måtte gå med klump i magen fordi de skrev ut for tidlig eller aldri fikk sett bedringen de jobbet så hardt med pasienten for å få til.
Psykisk uhelse er vår tids store folkehelseproblem. For å lykkes med å forebygge sosiale helseforskjeller og gi alle muligheten til å leve lange, gode liv, vil vi gjøre en solid innsats i fellesskap. Opptrappingsplanen for psykisk helse er et viktig grep. For pasientene, for deres pårørende og for våre dyktige fagfolk.