– Inntil vi har fått resultatene fra undersøkelsen, stanser vi samarbeidet med Forandringsfabrikken, skriver Kjetil Andreas Ostling til Psykologisk.no i en e-post. Han er divisjonsdirektør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Beslutningen kommer i kjølvannet av en rekke avsløringer om forholdene i Forandringsfabrikken den siste tiden.
– Bufdir har den siste tiden fulgt mediesakene om Forandringsfabrikken nøye. Sakene har skapt usikkerhet om forhold i Forandringsfabrikken, som kan bety noe for tilliten, vilkårene for tilskudd og annet samarbeid, skriver Ostling.
Bufdir hadde et møte med ledelsen av Forandringsfabrikken den 8. juni, der de gikk gjennom bekymringene. Etter møtet besluttet direktoratet iverksette en ekstern undersøkelse av Forandringsfabrikken.
– På bakgrunn av disse forholdene har Bufdir besluttet å iverksette en ekstern undersøkelse av Forandringsfabrikken. I dette arbeidet har vi dialog med Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet. Målet er å få mer innsikt i de faktiske forhold, skriver Ostling.
Bufdir er underlagt Barne- og familiedepartementet (BFD). De er et fagorgan innen barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner. De forvalter Bufetat, som igjen har ansvar for det statlige barne- og familievernet.
De forvalter også midler og gir tilskudd til stiftelser og organisasjoner. Ifølge tall fra Brønnøysundsregistrene mottok Forandringsfabrikken minst 6 millioner kroner fra Bufdir i 2020.
Tall fra direktoratets tilskuddslister viser at Forandringsfabrikken er innvilget støtte på over 7,8 millioner kroner til ulike prosjekter og tiltak i 2022.
Flere stanser samarbeidet
Onsdag ble det kjent at Oslo kommune fryser sitt samarbeid med Forandringsfabrikken, som følge av avsløringene. De fulgte dermed Trondheim kommune, som like før meldte at de nå setter samarbeidet på is. Flere partier i Oslo ønsker videre å kutte alt av samarbeid med virksomheten.
Styreleder ved Forandringsfabrikken, Odd Christopher Hansen, svarer følgende om granskingen i en epost til Psykologisk.no søndag kveld:
«Vi er informert av Bufdir om at de har initiert en granskning av Forandringsfabrikkens virksomhet.
Vi setter pris på at beslutningen om hvordan granskningen skal gjennomføres ble fattet så raskt. Vi håper også selve arbeidet vil bli gjennomført uten forsinkelser. Både administrasjonen og styret i Forandringsfabrikken, vil stille ressurser og dokumentasjon tilgjengelig for den eller de som vil gjennomføre granskningen. Forandringsfabrikken er klar til å gi innsyn i arbeidet vårt i den tidsperioden direktoratet ønsker.
Vi håper en offentlig gjennomgang, tiltak vi allerede har gjennomført og tiltak vi er i ferd med å iverksette – og ikke minst de endringene vår formidling faktisk har ført til i arbeidet med å forbedre systemene og gjøre dem mer treffsikre for barn og unge vil gi oss tillit hos både politikere og offentlige virksomheter.
Vi stiller vi oss til rådighet for alle ønsker om innsyn fra det offentlige fra det tidspunktet direktoratet ønsker.»
Les om avsløringene her:
- «Utbrente ansatte. Panikkanfall på jobb. Trusler fra ledelsen»: Historier fra innsiden av Forandringsfabrikken
- Forandringsfabrikken: – Vi ble skjelt ut om vi sa noe feil på scenen
- Tidligere ansatt i Forandringsfabrikken: – Jeg er så skamfull over å ha vært med på dette
- Forandringsfabrikkens «hotellkollektiv»: Ungdom fikk tre uker på seg til å finne nytt sted å bo