I lys av Psykologisk.nos avsløringer rundt forholdene og virket i Forandringsfabrikken indikerer nå flere av partiene i Oslo at de ønsker å ta avstand fra stiftelsen.
Tidligere har Eivor Evenrud (Rødt) bekreftet til Psykologisk at hun kommer til å fremme forslag om at samarbeidet med Forandringsfabrikken opphører.
– Jeg kommer til å fremme et forslag til bystyrets møte 15. juni som lyder slik: Oslo kommune avslutter og sier opp alle eventuelle avtaler og former for samarbeid med Forandringsfabrikken, sa Rødt-politikeren, som også leder for Kultur- og utdanningsutvalget
Venstre og Rødt står sammen
Nå får Evenrud en støttespiller i Hallstein Bjercke (V) som bekrefter at de kommer til å stille seg bak forslaget.
– Det som nå er nytt, er at Rødt og Venstre har sammen fremmet tre verbalforslag, som skal igjennom bystyremøtet 15.juni, sier Bjercke til Psykologisk.no.
I tillegg til Evenruds forslag om opphøring av samarbeidet, forteller Bjercke at de vil foreslå følgende:
- Bystyret ber byrådet revidere alle byrådssaker der Forandringsfabrikkens metodikk er benyttet som faggrunnlag og legge disse frem på nytt.
- Alle satsninger i Osloskolen der Forandringsfabrikken har bidratt med kunnskapsgrunnlaget, avsluttes.
– Vi har tidligere fremmet forslag om å stoppe arbeid med Forandringsfabrikken, hva angår økonomisk støtte. Jeg hadde et møte med barneombudet om dette også i fjor, utdyper Bjercke, som sier han har vært i kontakt med Eivor Evenrud rundt situasjonen i Forandringsfabrikken.
– Eivor Evenrud og jeg har vært veldig bekymret for denne utviklingen. Dette har stadig utviklet seg. Det gikk fra å være prosjektbasert og noe man så periodevis, til at Forandringsfabrikken og deres retorikk plutselig var inkludert i offentlige skriv og brev fra enten 2017 eller 2018.
Forandringsfabrikken skal ha vært nevnt ved flere offisielle tildelingsbrev i kommunen under tidligere byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV). Dette ble så fjernet for tildelingsbrevet for 2022 av nåværende byråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).
–Alt samarbeid må opphøre
Det poengterte Mehmet Kaan Inan (H), som er Utdannings- og kulturpolitisk talsperson for Høyre i Oslo, under Kultur- og utdanningsvalgets møte i Oslo 1. juni.
Svaret fra Holmås Eidsvoll var den gang:
«Det er ikke behov for å ha det i tildelingsbrevet for 2022, slik jeg ser det.»
Inan forteller at han stiller seg kritisk til om et videre samarbeid med Forandringsfabrikken kan anses som bærekraftig.
– Vi er kritiske til et samarbeid med Forandringsfabrikken, og vi ønsker at alt samarbeid mellom Oslo kommune og Forandringsfabrikken opphører, sier Inan til Psykologisk.no.
Dermed stiller Høyre i Oslo seg sammen med Venstre og Rødt før forslagene fremmes under bystyremøtet 15. juni.
– Samtidig tenker jeg at det er ikke nok med at dette opphører. Vi må også gå gjennom hvordan Forandringsfabrikken har påvirket Oslo kommunes daglige arbeid og om deres påvirkning har gått utover barn og unge. Her må vi granske tilbake i tid. Tankesettet og ideologien vært helt feil, sier Inan.
– Jeg er skeptisk til samarbeidet som Oslo kommune har hatt med Forandringsfabrikken, og her krever jeg å vite hvilke virksomheter og etater som har blitt påvirket over de seks årene AP og SV har styrt. Dette samarbeidet må opphøre, det er ikke nok å midlertidig fryse det.
Elefanten i rommet
Inan mener at det også er grunnlag for å gå igjennom valgene som ble tatt under Inga Marte Thorkildsens tid.
– Vi må også snakke om elefanten i rommet. Tidligere byråd for skole i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, har vært sterkt involvert i arbeidet med å implementere Forandringsfabrikkens metodikk i Oslo kommune. Hun jobbet der før hun ble byråd. Dette må vi granske og vi kommer til å foreslå en granskning i samarbeidet mellom byrådsavdelingen og Forandringsfabrikken siden 2015, sier Inan.
I alt er 59 representanter i bystyret i Oslo, noe som betyr at 30 stemmer vil gi flertall. De partiene som har indikert hva de ønsker å stemme går for å opphøre samarbeidet med Forandringsfabrikken.
Høyre er størst i Oslo, og har 15 representanter. Arbeiderpartiet (Ap) er nest største med sine 12, mens Miljøpartiet De Grønne, som tidligere har uttalt at de følger situasjonen tett, har ni representanter.
Både Rødt og Venstre står med fire representanter hver.