– 2021 har sannelig vært et begivenhetsrikt år. På vegne av redaksjonen vil jeg takke alle våre lesere, bidragsytere, annonsører og samarbeidspartnere for året som har gått, sier redaktør Pål Johan Karlsen.
Han retter også en ekstra stor takk til det voksende teamet bak nettavisen.
– Hver eneste dag gjør våre ansatte en formidabel innsats for å løfte Psykologisk.no som psykologisk dagsavis og nyhetskilde, sier Karlsen og legger til:
– Vi har mye spennende på gang. Jeg gleder meg til fortsettelsen i 2022.
2021 har ført med seg store endringer i redaksjonen.
I sommer sikret journalistene Jonas Sundquist og Jenny Baksaas seg faste stillinger i avisen. Samtidig ble markedsansvarlig Vera Thorvarsdottir fast ansatt og rykket opp til markedssjef.
En knapp måned senere slapp gründer og ansvarlig redaktør Pål Johan Karlsen nyheten om at redaksjonen får nye kontorer i Apotekergata, like ved Akersgata i Oslo.
Siden har også Andrea Sørøy og Julie Borge Blystad tiltrådt som henholdsvis journalist og markedskoordinator.
Gjennom året har avisen òg erfart en betydelig vekst i antall besøkende og abonnenter – trafikken er mer enn fordoblet. Og her følger de ti mest populære sakene som vi publiserte i året som gikk.
10. Hva skal til for å komme over et traume?
Noen mennesker er mer sårbare for belastende livshendelser enn andre. Men forskjellen på om man klarer seg eller ikke, ligger først og fremst utenfor en selv, sier traumeekspert.
9. Visse personlighetstrekk er forbundet med økt risiko for Alzheimers sykdom, ifølge ny metastudie
Forskere oppdaget at folk med enkelte personlighetstrekk oftere hadde floker av protein i hjernen – noe som kjennetegner utviklingen av demens.
8. Tegnene på at du sliter med kronisk stress
Kronisk stress er forbundet med en rekke helseplager, og øker risikoen for slag og infarkt. Men det finnes grep for å forhindre at stress tar overhånd, forklarer stressekspert Henrik Børsting Jacobsen.
7. Pia la om kostholdet og ble kvitt angsten
For bare ett år siden var Pia redd for alt. Psykologene sa hun måtte lære seg å leve med den lammende angsten. Men da hun la om kosten, endret det meste seg i løpet av kort tid.
6. En bestemt oppførsel hos barn kan være tegn på senere angstlidelse
Et forskerteam har kartlagt flere adferdsmønstre hos barn som var forbundet med utviklingen av angstlidelser i voksen alder.
5. Er du et A- eller B-menneske? Det henger sammen med personligheten din
For første gang har forskere funnet en sammenheng mellom personlighet, søvnvaner og gener.
4. Nye følelsesfunn i dypet av høysensitive hjerner
Forskere oppdaget at høysensitive personer har en dyp hjerneaktivitet lenge etter at noe følelsesmessig oppsiktsvekkende fant sted.
3. Oppdaget mulig årsak til emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse
I en ny studie la forskere merke til ett fellestrekk ved barndommen til personer med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.
2. Gaslighting: – En ondskapsfull teknikk for å ta kontroll over et annet menneske
– Gaslighting er psykologisk manipulasjon for å få et offer til å tvile på egen dømmekraft. Det er viktig at psykologer gjenkjenner når pasienter har blitt utsatt for dette, sier psykolog Cathrine Moestue.
1. Sinte voksne barn
Mor og datter har forsøkt å snakke sammen gjennom flere år, men samtalene har alltid endt med krangler, og avstanden økte mellom dem, helt til datteren brøt med henne. Slik jeg ser det, er det bare én vei ut av et slikt låst familieforhold, skriver psykolog Kirsti MacDonald Jareg.