«Norge argumenterer for at yrket psykolog i Norge er mer omfattende enn i Ungarn. (…) Etter grundig undersøkelse konkluderte ESA i dag med at forskjellene mellom de to kvalifikasjonene ikke er vesentlige nok til at Norge kan nekte anerkjennelse», skriver ESA i en pressemelding.
«Norge nekter psykologutdannede fra ELTE-universitetet i Ungarn anerkjennelse av mastergradene sine i klinisk helse- og helsepsykologi. Dette er et brudd på EØS-retten og må rettes opp innen fire måneder», konkluderer ESA.
Det europeiske overvåkningsorganet ESA kontrollerer gjennomføringen og etterlevelsen av EØS-avtalen i Norge og andre land som er underlagt EØS-regelverket.
NTB og nettavisen Khrono var først ute med nyheten om ESAs grunngitte uttalelse.
Klar beskjed til norske myndigheter
Norge anerkjente tidligere kvalifikasjonene til ELTE-nyutdannede til å praktisere som psykologer etter at de har fullført et år med veiledet arbeid i Norge.
«Uten forhåndsvarsel avviklet norske myndigheter dette systemet i 2016, noe som rammet over 60 uteksaminerte ELTE-kandidater, samt en rekke andre som fulgte studieprogrammet i Ungarn. De aller fleste av disse studentene er nordmenn», skriver ESA i sin pressemelding, og tilføyer:
«Dessuten har ikke norske myndigheter gitt tilstrekkelig begrunnelse for å brått avbryte det tidligere systemet for anerkjennelse.»
Nestleder i Psykologiforbundet, Inger-Lise Bråthen, er en av de 163 studentene bak søksmålet mot Staten.
– Grunngitt uttalelse fra ESA kom som en gledelig nyhet! Det er godt å se at det faktisk nytter, og at noen kamper er verdt å ta. Etter tapet i tingretten tror jeg nok de fleste berørte av denne saken kjenner på lettelse i dag. Vi tar det som en bekreftelse på at vi gjorde rett i å anke, sier Bråthen til Psykologisk.no.
– Denne saken har allerede dratt ut i tid, og vi i Psykologiforbundet mener at Norge bør innrette seg etter ESAs konklusjon så raskt som mulig, slik at bruddet på EØS-avtalen opphører og ELTE-utdannede får innvilget sine rettigheter.
Kan komme opp i EFTA-domstolen
Dagens grunngitte uttalelse er det andre steget i ESAs overtredelsesprosedyre mot Norge. Det tredje og siste trinnet ville være å bringe saken for EFTA-domstolen.
ELTE-kandidatene anket rettssaken mot Staten, etter at de tapte saken i november i fjor. Ankesaken skal etter planen opp i Borgarting lagmannsrett fra 24. november til 4. desember.
Inger-Lise Bråthen har også uttalt seg til Khrono om saken.
— Jeg kjenner på et hav av følelser akkurat nå, som er litt vanskelig å sortere. Mest av alt er det glede over at vi får støtte, vi trengte en ekstra «boost» etter å ha tapt i tingretten. Men jeg kommer heller ikke unna å kjenne litt på ergelsen over at vi faktisk har blitt dratt gjennom denne prosessen i snart fire år. Men alt i alt har det så langt vist seg at det er en kamp som var verdt å ta, skriver Bråthen i en SMS til Khrono.