Etter åtte dager i retten i fjor høst, og en vurderingstid på tre uker, avslo dommer Sven Olav Solberg søksmålet til de 163 tidligere psykologistudentene ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn, ifølge Khrono.
I desember kunngjorde studentene at de anker saken.
— Vi mener tingretten her har gått på en juridisk fundamental bom, og at det er gjort grunnleggende feil i tolkingen av EØS-retten, sa studentenes advokat Per Andreas Bjørgan til Khrono i forbindelse med anken.
Nå er datoen for den nye ankesaken satt. Saken er berammet fra 24. november til 4. desember i Borgarting lagmannsrett.
Ser frem til ny vurdering
– Vi ser frem til å få presentere saken for lagmannsretten og få en ordentlig vurdering av statens EØS-rettslige forpliktelser, sier Bjørgan til Psykologisk.no.
Årsaken til rettssaken var at 163 ELTE-kandidater saksøkte Staten, etter at de ble fratatt autorisasjonsrett i Norge i 2016.
Tidligere har kandidater fra master i klinisk helsepsykologi ved ELTE-universitetet får autorisasjon som psykologer, etter ett til to år med veiledet yrkespraksis.
Men i 2016 kunngjorde altså Helsedirektoratet at studenter fra det ungarske universitetet ikke lenger hadde autorisasjonsrett i Norge.
Føler et B-stempel
Flere av ELTE-kandidatene har reagert på at fratagelsen av autorisasjon har gitt dem et B-stempel som psykologer i etterkant.
– Prosessen har ikke bidratt til omdømmet vårt på noen positiv måte. Vi vil nok være kjent som ELTE-kandidatene i lang tid framover. Vi har fått et slags B-stempel. Men jeg tror at gjennom den praksisen vi har hatt, har vi klart å vise foretakene at vi har mye kunnskap og masse verdifull kompetanse, sa Inger-Lise Bråthen, nestleder i Psykologiforbundet og en av ELTE-kandidatene, til Psykologisk.no i forkant av rettsaken.
Hun understrekte i forkant av dommen at dersom Staten vant, kom de til å anke.
Det gjorde de altså etter at dommen ble kjent, og nå fortsetter rettsprosessen mellom ELTE-kandidatene og Staten til høsten.