«Vi har jo alle en psyke, så det er like greit å snakke om den. Er det en ting som er sikkert, så er det at psyken ikke har godt av å skjule seg.» Dette er Pia Beate Pedersens motto i podkasten Pia og psyken.
Pia Beate Pedersen ble rikskjent da hun sa opp jobben i NRK Østlandssendingen på direkten i 2010. Tre år senere ble hun tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus. Diagnose: bipolar lidelse type 2. Med diagnosen fulgte velmenende råd om å ta antipsykotiske medikamenter, og forventninger om at hun ville bli uføretrygdet. Det ville ikke Pedersen ha noe av. Piller på resept ble erstattet med tursko og sekk. Hun måtte ut og gå. Lufte tankene, og finne ut om hun var så syk som alle skulle ha det til.
– Jeg måtte finne ut av ting selv. For ingen kunne fortelle meg hva antipsykotiske medisiner kunne gjøre med hjernen min, eller med meg som menneske på sikt, sier Pedersen til Psykologisk.no.
Hun bestilte en enveisbillett til Spania og la ut på en pilgrimsferd. Redselen hang i, og hun var usikker på seg selv og hva hun kunne finne på. Hva om hun ble sendt hjem til Norge i tvangstrøye? I etterkant ser hun at det var en av de viktigste og riktigste avgjørelsene hun noensinne har tatt.
– Jeg gikk på tvers av frykten min. Det viktigste var å innse at jeg ikke var så syk som man skulle ha det til. Jeg fant tilbake til meg selv og min egen grunnmur i løpet av den vandringen. Og grunnmuren min var sterkere enn jeg visste, sier hun.
Pedersen forteller at hun alltid har vært opptatt av psyken, men etter denne turen slo det henne: Vi trenger å snakke åpenlyst om psyken vår. Ufarliggjøre den.
Psyken er for alle
Resultatet ble podkasten Pia og psyken, som spilles inn i Villa SULT i Oslo. I de drøyt nitti første episodene hadde hun med seg Anne Kristine Bergem som huspsykiater. Da Bergem sluttet i 2017, fikk hun med seg to nye fagfolk som alternerer som henholdsvis huspsykolog og huspsykiater: KariAnne Vrabel fra Modum Bad og Finn Skårderud. Sistnevnte er stifter av Villa SULT og en av 25 aksjonærer i Psykologisk.no.
Blant gjestene hittil finner vi Else Kåss Furuseth, Bent Høie, Thorvald Stoltenberg, Margreth Olin og Petter Schjerven. Pia Beate Pedersen mener det er viktig at det ikke bare er faglærte folk som uttaler seg om psyken.
– Jeg er så lei av den nedlatende ovenfra-og-ned-holdningen. «Jeg har studert i syv år, du er syk. Stakkars, lille deg». Jeg ønsket å få høre historier fra virkeligheten, og snakke med folk som har vært «der». Det forutsatte at jeg var åpen selv. Skal jeg be gjestene mine være åpne om sin psyke, må jeg også være det selv.
Hun har ikke tall på hvor mange hun har snakket med som har fått beskjed av helsevesenet om at de er «resistente» mot behandling. Eller at de er ubrukelige og må uføretrygdes. Ofte tenker hun at de egentlig er kunstnere. Skapende, dyktige, dedikerte. Nei, de passer kanskje ikke inn i A4-formatet – men trenger det å bety at de er syke?
Pedersen er ikke redd for å stille spørsmål, men forventer helle ikke klare svar. Det viser seg i podkasten. Om det så gjelder selvmord, spiseforstyrrelser eller det å ha en som baler med psyken i sin nærhet.
– Her skal det være rom for undring. Det er det jeg ønsker med Pia og psyken. Jeg er så lei av at det stadig skal være to streker under svaret. Det er for lite undring i samfunnet, og her i studio kan vi undre oss sammen. En syk, en fagperson og en gjest, sier hun.
Lytt deg til informasjon
– Jeg er glad i etymologi, og ordet respekt betyr «å se en gang til». Re spectare. Jeg skulle ønske at flere fagfolk kunne se en gang til; se bakenfor smerteuttrykket. Hvis du evner å lytte, virkelig lytte, også til deg selv, så skjønner du kanskje hvor menneskers reaksjoner kommer fra. En opplevelse av å bli angrepet kan handle om at man selv blir truffet midt i et vondt, ubearbeidet sår, sier Pedersen.
Hun mener at vi må bli mye flinkere til å lytte til oss selv. At vi må være klar over hvor mye verdifull informasjon vi kan få tilgang til, bare vi tar oss tid til det. Og ikke minst våger det. Det krever guts å forholde seg til egne, undertrykte følelser.
Pia og psyken spilles inn av Pedersens eget podkastbyrå Tid og Lyst AS, hvor hun er eneeier og produsent. Nå publiseres nye episoder også i Psykologisk.no.
Tid og Lyst AS står også bak ParkisPodden, som handler om Parkinsons sykdom, produsert på oppdrag av Norges Parkinsonforbund. SORGpodden lages på oppdrag av Landsforeningen uventet barnedød. Sistnevnte tar opp en rekke ulike sider ved sorg.
– Det er sterkt og fint å få lov til å jobbe med stoff som faktisk kanskje kan gjøre en forskjell for folk. Jeg har noen satans tøffe år bak meg, men nå kan jeg begynne å høste fruktene av alt slitet. Endelig kan jeg konsentrere meg om å gjøre det jeg liker aller best, nemlig å skape, sier hun.
Pedersen elsker navnet på byrået sitt. De to ordene er viktige for henne, og det er ord hun bruker daglig. Har du tid og lyst til å komme i studio? Så lenge disse to kriteriene er oppfylt er det meste gjort – da er det ikke grenser for hva man kan skape i et studio.
Sånn at du og jeg kan sette oss tilbake og lytte.