PSYKOLOGLUNSJ 65: Når restaurantgjester bestiller mat av en tung servitør, øker sjansen for at de bestiller flere retter og dessert og alkohol, ifølge en ny studie utført ved 60 spisesteder i USA, Frankrike og Spania.
I motsetning til hva enkelte bedriftsledere har hevdet i USA, ble ikke omsetningen svekket av at restauranten har et overvektig personal, heller tvert imot. Sjansen for at gjestene bestiller alkohol, økte med over 70 prosent.
Forskerne bak studien, Tim Döring og Brian Wansink, understreker at det gjenstår å se om effekten er robust. Den nye studien antyder likevel at utseendet til servitørene påvirker hva slags sosiale normer som gjelder ved bestilling.
Hvis du vil unngå å la deg påvirke av vekten til servitører, bør du bestemme deg på forhånd for hvor mange retter du skal ha, og for om du skal drikke alkohol eller ikke, anbefaler de to forskerne. Restauranter kan også bli flinkere til å fremheve sunne alternativer på menyen.
Dette er bare ett av temaene i den nye episoden av Psykologlunsj, som er redigert og klippet av Sverre Sandvik.