Det viser en kunnskapsoppsummering fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (Stami).
– Det har tidligere vært antatt at vitner til mobbing har dårligere helse enn andre ansatte, sier Morten Birkeland Nielsen i en pressemelding.
Han er professor i psykologi og seniorforsker i Stami.
– De opplever høyere nivåer av stress og psykiske helseproblemer, sier han, og legger til at vitner kan føle seg maktesløse og skyldige.
Søvnproblemer og angst
Oppsummeringen viser at mange som er vitne til mobbing på arbeidsplassen har problemer med søvn og angst. Den viser også at å være vitne til mobbing er et komplekst fenomen.
Nielsen sier at det kan dreie seg om omvendt kausalitet. Det kan være at de som er vitne til mobbing på arbeidsplassen har redusert helse fra før av eller mistrives i jobben, for eksempel, og at dette senker terskelen for hva man oppfatter som mobbing.
LES OGSÅ: Mobbing på jobb kan føre til alvorlige helseplager
Helseplager og mistrivsel kan også øke sannsynligheten for å rapportere om mobbing, mer enn at å være vitne til mobbing fører til helseplager og mistrivsel.
– For eksempel kan en ansatt som sliter med stress eller psykiske helseproblemer være mer oppmerksom på negativ atferd, sier Nielsen.
En annen årsak kan være at den som er vitne til mobbingen har opplevd eller opplever å bli mobbet selv, og dermed oppfatter mobbing oftere enn de som ikke har erfaring med mobbing.
Erfaring med mobbing kan påvirke både opplevelsen av og reaksjonen på å se andre bli mobbet.
– Å være vitne og offer kan påvirke helsen negativt i større grad enn hvis man kun er vitne, sier Nielsen.
Gripe inn eller la være?
Relasjonen mellom vitnet og den som blir mobbet, kan også ha noe å si. Dersom vitnet og den som blir mobbet har et nært vennskapelig eller kollegialt forhold, kan den emosjonelle belastningen være større, ifølge Stami.
Tidligere forskning viser at å gripe inn i situasjonen kan redusere helseplagene i etterkant, men det kan også forverre plagene dersom hjelpen ikke håndteres riktig.
– Å gripe inn kan gi en følelse av kontroll og positive følelser som reduserer stress. Men det kan også forsterke den emosjonelle belastningen, spesielt hvis hjelpen ikke lykkes eller møter motstand, sier Nielsen.
LES OGSÅ: Hva er egentlig mobbing på jobb?
Nielsen mener det er viktig at arbeidsgiver tar mobbing på alvor.
– Å skape en trygg og inkluderende kultur krever innsats fra både ledelse og medarbeidere, sier han.
Økt kunnskap og bevissthet rundt mobbing og trakassering, og hvordan man håndterer det, er blant tiltakene Nielsen foreslår.
– Det kan bidra til en støttende atferd og mer effektiv rapportering av mobbing, sier han.
LES MER:
Slik gjenkjenner du mobbing på jobb (+)
Mobbing på arbeidsplassen: – Det er lite man kan gjøre på egen hånd (+)