Å bli utsatt for mobbing på arbeidsplassen kan føre til en rekke helseproblemer, som angst, søvnproblemer og nedsatt immunforsvar.
Men funn fra en ny studie tyder på at mobbing òg kan ha negative følger for de som observerer det – i alle fall om de ikke gjør noe med situasjonen.
Det melder Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i en pressemelding.
Det var forskere ved Universitetet i Bergen og Linköpings universitet som gjennomførte studien. 1096 svenske arbeidstakere deltok, og de svarte på spørreundersøkelser i to runder med 18 måneders mellomrom.
Spørreundersøkelsene tok blant annet for seg hvorvidt deltagerne selv hadde blitt utsatt for mobbing på arbeidsplassen, eller om de hadde observert mobbing av medarbeidere. I tillegg svarte de på spørsmål om egen psykisk helse.
Resultatene viser at personer som var vitne til mobbing av medarbeidere, men som ikke gjorde noe med det, meldte om en økning i psykiske plager, som angst.
Førsteforfatter av studien, Morten Birkeland Nielsen, forklarer at dette delvis skyldes forventninger vi har til oss selv, ettersom de fleste av oss ser på seg selv som et godt menneske som stiller opp for andre.
− Når vi ser andre blir utsatt, og vi ikke griper inn, oppstår det en ubalanse mellom forventningene til oss selv og det vi faktisk gjør. Ubalansen kan føre til grubling, usikkerhet og dårlig samvittighet for ikke å ha hjulpet andre når de hadde behov for hjelp. Over tid vil dette kunne føre til psykiske plager som angst og depresjon, sier Birkeland Nielsen ifølge pressemeldingen.
Om du griper inn mot mobbing på arbeidsplassen, hjelper du altså ikke bare mobbeofferet, men òg deg selv, siden du opprettholder et positivt bilde av hvem du er, forklarer Birkeland videre.
Men selv om resultatene viser at det er positivt å gripe inn, spiller det også en rolle hvordan man gjør det.
− I noen tilfeller kan det å direkte konfrontere mobberen føre til gjengjeldelse ved at man selv kan bli utsatt for trakassering og mobbing. Et bedre alternativ enn direkte konfrontasjon kan være å sende inn et varsel som er i samsvar med de varslingsprosedyrene som finnes på arbeidsplassen, avslutter Nielsen ifølge pressemeldingen.