Til enhver tid opplever omtrent fem prosent av norske arbeidstakere å bli mobbet på jobb, mens 15 prosent er utsatt for konflikter og trakassering som kan utvikle seg til mobbing.
I sitt doktorgradsarbeid har Dhaksshaginy Rajalingam sett nærmere på de fysiske og psykiske helsekonsekvensene av dette, skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) på sine hjemmesider.
Målet med avhandlingen er å styrke kunnskapen om de biopsykososiale mekanismene som ligger til grunn for at mobbing fører til helseplager.
Avhandlingen inngår i et samarbeidsprosjekt mellom STAMI og Universitetet i Bergen, og baserer seg på en spørreundersøkelse med spyttprøver fra norske arbeidstakere, og eksperimentelle dyre- og cellekulturforsøk, melder STAMI videre.
Gjennom doktorgradsarbeidet kommer det frem at å bli utsatt for kraftig sosialt stress, som mobbing i arbeidslivet er, har alvorlige, negative helsekonsekvenser.
Blant annet kan stresset føre til endringer i hypofysen i hjernen og immunforsvaret. I tillegg belyser avhandlingen sammenhenger mellom mobbing og en rekke subjektive helseplager, som angst og søvnproblemer.
Den eksperimentelle delen av avhandlingen peker òg på at å bli utsatt for mobbing i arbeidslivet, faktisk gjør de rammede fysisk syke.
Deler av disse forandringene ser ut til å være forbundet med stresshormonet noradrenalin, i tillegg til endringer i miltens immunceller grunnet stress. Disse endringene har tidligere vist å forårsake betennelse og nedsatt almenntilstand.
Det varierte allikevel i hvor stor grad mobbingen påvirket helsen til de rammede, og det var blant annet avhengig av genetiske faktorer.
Rajalingam har siden 2017 vært ansatt som stipendiat ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, avslutter STAMI.
Doktoravhandlingen til Dhaksshaginy Rajalingam er tilgjengelig i BORA, det åpne forskningsarkivet ved Universitetet i Bergen.