– Ekspertutvalget peker på at psykisk helsevern trenger mindre detaljstyring for å kunne hjelpe pasientene godt. Det er viktig for at vi som helsepersonell skal få gjort jobben vår, sier Psykologforeningens president Håkon Kongsrud Skard i en pressemelding til Psykologisk.no.
Ønsker å «forenkle og forbedre» pasientforløpene i psykisk helsevern
Utvalget anbefaler blant annet å utvikle flere fagteam med spisskompetanse innen ulike oppgaver, pasientgrupper og behandlingsformater i psykisk helsevern.
– Vi er positive til å utvikle sterkere fagteam der behandlere kan samarbeide og fordype seg faglig, sier Skard.
– Men det må sikres at pasienter med sammensatte behov ikke blir kasteballer mellom mer spesialiserte team, og at tjenestene ikke snevrer inn sitt tilbud til enkeltmetoder. Som utvalget peker på, er individuell tilpasning helt essensielt for god behandling i psykisk helsevern.
LES OGSÅ: Ny rapport: Fire pasientgrupper kan trenge mer spesialisert behandling
Skard understreker at psykologforeningen vil følge opp arbeidet videre både nasjonalt og lokalt.
– Anbefalingene har stor betydning for våre medlemmer både i sykehus og kommuner. Det er viktig at tilbudene tilpasses geografi og befolkning lokalt. En modell vil ikke passe for alle, sier Skard som representerer mer enn 10.000 psykologer i Norge.
Ekspertutvalget ønsker å «forenkle og forbedre» pasientforløpene i psykisk helsevern. Blant annet peker de på at tjenestene i dag bruker for mye ressurser på detaljerte utredninger ved oppstart av behandling.
Dette bør være det viktigste
Psykologforeningen mener det er på høy tid med en oppmykning av de såkalte pakkeforløpene.
– Vi har lenge pekt på utfordringene med dagens detaljstyring av aktiviteter i psykisk helsevern. Dette innskrenker muligheten for nødvendig individuell tilpasning og er faglig fremmedgjørende.
LES OGSÅ: ME-syke Merethe følte seg ikke forstått. Det fikk fatale konsekvenser
Psykologforeningen vil skrote flere av dagens kvalitetsindikatorer og heller vektlegge brukernes nytte av behandlingen.
– Vi håper helseministeren særlig merker seg ekspertutvalgets anbefalinger om løpende evalueringer av pasientutfall og nytte i behandling. Dette bør være det viktigste i fremtidig kvalitetssikring og fagutvikling.
Vil mange steder kreve store omstillinger
Ekspertutvalget har hatt kort tid til å svare på et omfattende mandat.
– Det gjenstår mange viktige diskusjoner. For eksempel fremhever utvalget betydningen av tverrfaglighet, men de sier lite konkret om hvilken fagkompetanse som er nødvendig for å løse de ulike oppgavene, sier Skard.
– Psykologforeningens holdning er at tverrfaglighet er helt nødvendig for å hjelpe pasienters sammensatte behov, men at vi må bli tydeligere på hvem som gjør hva og hvordan vi sikrer kvalitet og pasientsikkerhet.
LES OGSÅ: Synes det er synd at ME-debatten har blitt polarisert
Presidenten i Psykologforeningen mener det må følge med ressurser hvis utvalgets anbefalinger skal kunne realiseres i tjenestene.
– Løsningene som foreslås vil mange steder kreve store omstillinger og vil koste penger. Visjonen om robuste fagteam i hele landet forutsetter en tydelig vilje til å investere i fagfolks opplæring, utvikling og kompetanse, sier Skard.