Slik Psykologisk.no kunne erfare tirsdag ble det vedtatt flere punkter rundt Forandringsfabrikkens fremtid i Oslo kommune.
KrF, Rødt og Venstre fremmet følgende tre forslag, som alle fikk flertall, og dermed ble vedtatt:
- Bystyret ber byrådet umiddelbart avslutte alle avtaler og eventuelt samarbeid med Forandringsfabrikken i alle etater og virksomheter.
- Bystyret ber byrådet revidere alle byrådssaker der Forandringsfabrikkens metodikk er benyttet som faggrunnlag og legge disse frem på nytt.
- Alle satsinger i Osloskolen der Forandringsfabrikken har bidratt med kunnskapsgrunnlaget, avsluttes.
Vil be om innsyn
I tillegg fremmet Høyre et fjerde forslag, som lød:
- Bystyret ber byrådet starte granskning av forholdet mellom Forandringsfabrikken og Oslo kommune. I denne granskningen skal man se på all kommunikasjon, møtevirksomhet og all annen kontakt mellom Forandringsfabrikken, byrådsavdelingene for oppvekst og helse, og med Utdanningsetaten og Barne- og familieetaten. Opprettelsen av «Oslo som traumeinformert by» og «Barnehjernevernet» skal også granskes. Målet med granskningen skal være om hvordan barn og unge i Oslo har blitt påvirket av dette forholdet, og om vurderingene og valgene som har blitt tatt har vært kunnskapsbaserte. Resultatet av granskningen skal legges frem for bystyret i løpet av 2022.
Dette forslaget ble stemt ned. Noe av grunnen til dette er at Rødt valgte å stemme mot.
– Det ble foreslått at Oslo kommune skulle iverksette en egen granskning. Jeg har ikke noe tro på at Oslo kommune får til noe som Bufdir ikke får til, sier Rødt-politiker Eivor Evenrud til Psykologisk.no, dagen etter bystyremøtet.
– Som jeg har sagt til Høyre, så ønsker jeg å be om innsyn selv i kommunikasjon, så man kan gjøre seg egne vurderinger. Det er bedre enn å leie inn egne folk fra kommunen. Ofte føler jeg at de rapportene ikke sier så veldig mye.
Hun forklarer videre at hun også er i tvil om hvorvidt man hadde kunnet ferdigstille en slik rapport innen utgangen av 2022, og at det fort er mer effektivt å heller be om innsyn i dokumentasjonen selv.
Evenrud var blant de første politikerne i Oslo som bekreftet at hun ønsket å avslutte samarbeidet med Forandringsfabrikken i kommunen. Hun forteller at det fremdeles forundrer henne hvordan stiftelsen har fått såpass stor påvirkning i Oslo.
– Hvordan kunne dette skje?
Hun mener at det er grunnlag for å ta en nærmere titt på forholdene som ledet til at Forandringsfabrikken ble det hun selv kaller en «premissleverandør».
Evenrud er selv barnehagelærer og forteller at mye av fagstoffet hun har fått servert av Forandringsfabrikken har vært kritikkverdig.
– Jeg har gått igjennom mange av rapporterne de har levert. De hadde lansering på den i mai, og jeg ser at det ikke holder. Det er ikke noe forskning bak det.
Rødt-politikeren mener nå at det er grunn til å titte på hvordan Forandringsfabrikken endte opp med så mye innflytelse på barn og unge i Oslo.
– Dette er tilbake i tid, og det er det som er interessant. Hvordan kunne dette skje? Det er ikke sikkert at noen har gjort noe feil fra vår side, fordi man har trodd på dette. Jeg føler meg litt lurt også, fordi dette har vært uangripelig. Vi er blitt bedt om å tro på det, vi har tatt ting for god fisk. Det er vrient å si imot en 13-åring som står og gråter på scena, sier Evenrud.