Et flertall i Oslo bystyre vil avslutte alt samarbeid med Forandringsfabrikken.
Det er i øyeblikket fortsatt uklart om det også er flertall for et helt nytt forslag fra Høyre om å starte en egen granskning av forholdet mellom Forandringsfabrikken og Oslo kommune.
Forandringsfabrikken er en ideell stiftelse som kaller seg et kunnskapssenter. Stiftelsen har vært en viktig premissleverandør for barnevernets arbeid og det psykiske helsetilbudet til barn og unge. Stiftelsen engasjerer «proffer», barn og unge med erfaring fra barnevern og hjelpeapparat, for å innhente erfaring og spre stiftelsens budskap.
Siden 2013 har stiftelsen totalt mottatt over 100 millioner kroner i offentlige og private tilskudd.
Inntektene har økt jevnt, men den aller største økningen fant sted i 2019, da de totale årlige inntektene økte med over 5 millioner kr – i hovedsak i form av støtte fra statlige direktorater.
I forkant av den økte statlige støtten hadde Oslo kommune og daværende byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) initiert et samarbeid med Forandringsfabrikken. Hun var selv ansatt i stiftelsen mellom 2014 og 2015.
I perioden fra 19. desember 2017 til 19. oktober 2021 var hun byråd for oppvekst og kunnskap. I fjor trakk hun seg som byråd med umiddelbar virkning for å ta en «timeout».
Thorkildsen svarer i dag på kritikken i et eget innlegg i Psykologisk.no.
Bystyret vil vedta granskning
Totalt fire forslag om Forandringsfabrikken kommer opp på bystyremøtet i Oslo rådhus i morgen. De blir alle lagt frem som verbalforslag under behandlingen av revidert budsjett, og minst tre av forslagene forventes å få flertall.
Minst 31 representanter støtter forslagene til vedtak, etter det Psykologisk.no erfarer. Det kreves 30 stemmer for å få flertall i bystyret, som har 59 representanter.
De tre første forslagene ble fremmet av partiene Rødt, Venstre og Kristelig Folkeparti under et møte i finansutvalget onsdag 8. juni:
- Bystyret ber byrådet umiddelbart avslutte alle avtaler og eventuelt samarbeid med Forandringsfabrikken i alle etater og virksomheter.
- Bystyret ber byrådet revidere alle byrådssaker der Forandringsfabrikkens metodikk er benyttet som faggrunnlag og legge disse frem på nytt.
- Alle satsinger i Osloskolen der Forandringsfabrikken har bidratt med kunnskapsgrunnlaget, avsluttes.
Psykologisk.no er kjent med at sju partier – Rødt (4), Venstre (4), Kristelig Folkeparti (1), Fremskrittspartiet (4), Høyre (15), Folkets Parti FNB (2) og Senterpartiet (1) allerede støtter de tre forslagene i bystyret, noe som gir 31 stemmer.
I finansutvalget onsdag 8. juni stemte også Danny Chaudhry (1) for forslag nummer 3.
Mehmet Kaan Inan (H) går langt på vei i å bekrefte at det går mot et flertall for å vedta de tre punktene på onsdagens møte.
– Jeg opplever at det er en stor enighet i Oslo bystyre om de tre forslagene. Jeg forventer flertall på morgensdagens bystyremøte. Jeg synes det er synd at byrådspartiene, som er Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, ikke har stilt seg bak disse forslagene etter gjentatte avsløringer, sier Inan til Psykologisk.no.
Inan, som er utdannings- og kulturpolitisk talsperson for Høyre i Oslo, bekrefter overfor Psykologisk.no at Høyre også vil fremme følgende tilleggsforslag:
- Bystyret ber byrådet starte granskning av forholdet mellom Forandringsfabrikken og Oslo kommune. I denne granskningen skal man se på all kommunikasjon, møtevirksomhet og all annen kontakt mellom Forandringsfabrikken, byrådsavdelingene for oppvekst og helse, og med Utdanningsetaten og Barne- og familieetaten. Opprettelsen av «Oslo som traumeinformert by» og «Barnehjernevernet» skal også granskes. Målet med granskningen skal være om hvordan barn og unge i Oslo har blitt påvirket av dette forholdet, og om vurderingene og valgene som har blitt tatt har vært kunnskapsbaserte. Resultatet av granskningen skal legges frem for bystyret i løpet av 2022.
En traumeinformert by
I Oslo rådhus 17. juni 2019 ble det feiret med en stor konferanse at Oslo blir en såkalt traumeinformert by, etter vedtak i byrådet. Byrådsleder Raymond Johansen åpnet konferansen.
Barnehjernevernet bygger blant annet på Forandringsfabrikkens «Mitt Liv»-prosjekt, som ble innført i Oslo kommune mens Thorkildsen var byråd. En av grunnideene er at barn og unge skal møtes med kjærlighet og respekt i kommunens tjenester, blant annet. Innstillingen der bystyret ble bedt om å ta strategien og tiltakene til orientering, ble signert byrådsleder Raymond Johansen og Inga Marte Thorkildsen (på dette tidspunktet byråd for eldre, helse og sosiale tjenester) 19. oktober 2017.
– Bakgrunnen for forslaget er at vi ønsker å se på forhistorien og opprettelsen rundt samarbeidet mellom Forandringsgfabrikken og Oslo kommune. Vi kommer ikke utenom denne elefanten i rommet, altså. Dette handler om at Inga Marte Thorkildsen har jobbet i Forandringsfabrikken, og Oslo kommune har samarbeidet med Forandringsfabrikken, sier Inan rundt grunnen til hvorfor de ønsker å komme med et fjerde forslag.
Inan tror også at det er flere partier som også ønsker å stille seg bak forslag 4.
– Jeg opplever at det er stor enighet rundt forslaget om granskning. Vi mangler Rødt sine stemmer for å få flertall. Jeg håper at de frem til bystyremøtet gjør en ny vurdering, og blir enige med oss om at det må granskes rundt hvilke barn som har lidd. Det holder ikke å avslutte samarbeidet, vi må kompensere de barna som har lidd under dette regimet, sier Inan.
– Har Rødt kommunisert at de ikke stiller seg bak forslaget?
– Jeg har fått positive signaler fra Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Folkets Parti og Senterpartiet. Jeg håper at flere partier stiller seg bak det forslaget.
Samarbeid og påvirkning har vært sentrale virkemidler
Å samarbeide med og påvirke prosesser i Oslo kommune har lenge vært en viktig strategi for Forandringsfabrikken. Ifølge egen formålsparagraf skal Forandringsfabrikken oppnå sine mål med fire virkemidler:
- Stiftelsen innhenter og oppsummerer systematisk barn og unges erfaringer fra møte med systemene og råd til hvordan de kan forbedres.
- Stiftelsen presenterer denne kunnskapen fra barn og unge, til politikere, byråkrater, fagfolk og studenter.
- Stiftelsen gjør fagutvikling i samarbeid med kommunale og statlige tjenester.
- Stiftelsen deltar i politiske prosesser og drive påvirkningsarbeid overfor lokale og nasjonale myndigheter.
I mai avdekket Psykologisk.no en serie kritikkverdige forhold i Forandringsfabrikken. Også Klassekampen har publisert en serie oppslag om situasjonen i stiftelsen. Dette er fem av forholdene som er avdekket:
- En rekke tidligere barnevernsbarn, av Forandringsfabrikken kalt «proffer», har stått fram med historier om at de har blitt presset av stiftelsen til å snakke om private ting de ikke ønsker å dele på offentlige arrangementer.
- Barn som har nektet eller fått angstanfall, forteller at de har blitt skjelt ut bak scenen.
- Ungdommer har fortalt at de har blitt bedt om å dikte opp eller overdrive egne private erfaringer for å fremme stiftelsens budskap.
- Innspill fra barn til stiftelsens rapporter skal ha blitt tilpasset og fabrikkert for å stemme med forhåndsbestemte konklusjoner.
- Tidligere ansatte forteller om årelang praksis med brudd på arbeidsmiljøloven. Ansatte skal ha blitt forventet å bidra med utstrakt gratisarbeid. Ansatte som ikke var tilgjengelig utenfor arbeidstid, eller ble sykmeldt, skal ha fått kritikk for å ikke bry seg nok om ungene. Flere melder om sektlignende forhold der det ikke var rom for avvikende meninger.