Som følge av Psykologisk.nos avsløringer rundt forholdene ved Forandringsfabrikken, har flere nå varslet at de etterlyser svar fra organisasjonen. Dette handler i første omgang om måten Forandringsfabrikken har behandlet barn som har vært tilknyttet dem.
Blant annet har Psykologisk kunnet videreformidle historier om ansatte som har måttet jobbe gratis, og barn, bedre kjent som «proffer», som har blitt bedt om å overdrive sine historier.
I lys av avsløringene har Bufdir bekreftet at de fryser sin støtte på 2,7 millioner kroner, i påvente av granskning rundt forholdene hos Forandringsfabrikken. Helsedirektoratet velger å betale andre halvdel av driftstilskuddet for 2022, pålydende 7,3 millioner kroner, for å sikre at de ansatte får lønn.
En som mener at støtten fra offentlige hold nå burde kuttes, er Rødt-politiker Eivor Evenrud, som sitter i bystyret i Oslo. Hun er også leder for Kultur- og utdanningsutvalget, og vil fremme forslag om å avslutte alle avtaler med Forandringsfabrikken.
– Jeg kommer til å fremme et forslag til bystyrets møte 15. juni som lyder slik: Oslo kommune avslutter og sier opp alle eventuelle avtaler og former for samarbeid med Forandringsfabrikken, sier hun til Psykologisk.no.
Uakseptabelt
Og Evenrud er på ingen måte den eneste politikeren som slår full alarm rundt kontroversene som omhandler Forandringsfabrikken.
– Vi er kjempebekymret for det som har kommet fram. Det er alvorlige varsler, og flere av dem handler om barn i en sårbar posisjon, sier Cecilie Myrseth, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet (Ap), til Klassekampen, rundt hvordan de betrakter saken.
Sammen med partikollegaer Elise Waagen, fraksjonsleder for utdannings- og forskningskomitten, og Ragnhild Hartviksen, Aps talsperson om barnevern, og medlem i familie- og kulturkomiteen, etterlyser hun nå en større granskning av Forandringsfabrikken.
Gjennom leder Marit Sanner har Forandringsfabrikken redegjort for at de har hyret inn konsulentbyrået PwC for gå igjennom forholdene som nå er avdekket.
Aps politikere er usikker på hvorvidt dette vil holde mål.
– Vi forventer at man går Forandringsfabrikken etter i sømmene. Stortinget må være trygge på at det er ordentlige forhold når vi bevilger offentlige penger, sier Waagen.
Også Hartviksen er tydelig på at situasjonen, slik den står seg nå, er uholdbar hva angår fremtidig offentlig støtte.
– Hvis det som har kommet fram, stemmer, er det uakseptabelt, sier hun, og understreker at det man må få en avklaring «for barnas skyld».
Kontrollsak
Klassekampen har også vært i kontakt med Rødt-politiker, Hege Bae Nyholt, som også leder Utdannings- og forskningskomiteen. Hun understreker at Stortinget ikke må ta det for god fisk at Forandringsfabrikkens egen granskning vil føre til den ønskede endringen.
– Både samfunnet og Forandringsfabrikken har alt å tjene på en ordentlig granskning fra det offentlige, sier Nyholt til Klassekampen. Hun får også støtte fra Høyre-politiker Tage Pettersen.
– Jeg synes det er både naturlig og positivt at daglig leder sender en redegjørelse. Men jeg blir ikke noe tryggere eller får ikke mer tillit av å lese den, sier Pettersen, som åpner for at Forandringsfabrikken fort kan bli et tema for kontrollkomiteen.
– Jeg opplever nå at det er noen som har våknet – noe seint vil noen hevde – og lenger fram kan jeg se for meg at det kan bli en kontrollsak dersom man mener at direktoratet ikke har overholdt plikta si som tilsynsmyndighet, sier Pettersen til Klassekampen.