Psykologiforbundets pris «Årets nyvinning 2017» går til den anerkjente lykkeforskeren Ragnhild Bang Nes, som arbeider ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo. Nes får prisen blant annet for sin innovative forskning på glede, trivsel og livskvalitet.
– Dette er utrolig overveldende og veldig ærefullt. Å vinne denne prisen var helt og holdent uventet, sier hun til Psykologisk.no.
«Årets nyvinning» deles ut for å anerkjenne nybrottsarbeid i norske psykologimiljøer, og for å inspirere til nyskapning. Prisen går til en enkeltperson, gruppe, organisasjon eller institusjon som har tatt i bruk psykologisk kunnskap på en ny og lovende måte det siste året.
I prisbegrunnelsen skriver juryen blant annet at de vil fremheve Ragnhild Bang Nes sin originale, helhetlige forskningstilnærming, der hun integrerer kunnskap fra genetikk og politikk. Juryen berømmer også evnen hennes til å få egen og andres forskning ut til allmennheten:
Gjennom underholdende opptredener for studenter, kommuner, i store media m.m., har hun popularisert og omsatt forskningen sin til praktisk handling for folk flest, fra familier og barnehager til skoler og arbeidsplasser, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Ny metode for å måle trivsel
Nes får «Årets nyvinning» fordi hun har vært med på å utarbeide en ny nasjonal strategi for måling av lykke. Utredningen er tilgjengelig på Helsedirektoratets hjemmesider. Her understreker Nes og kolleger mangler i dagens målesystem, og foreslår løsninger som kan gi myndighetene viktig kunnskap til samfunnsplanlegging og økt forståelse for hvordan politiske tiltak påvirker innbyggernes velferd. Håpet er at et bedre monitoreringssystem kan brukes på kommunenivå, fylkesnivå og nasjonalt nivå, og bidra til bedre liv for befolkningen.
– Vi vet generelt mye om hvor tilfredse folk er, men har lite nyansert kunnskap om andre sider av livskvaliteten i Norge – slik den oppleves. Vi vet for eksempel lite om opplevelse av engasjement og mening, mestring og autonomi i ulike befolkningsgrupper og hvordan livskvaliteten utvikler seg over tid. Vi har gode data om objektive levekår og imponerende nasjonale registerdata, men dette gir oss ikke et dekkende bilde av hvordan folk faktisk har det. Det er også mangler ved subjektive data, sier Ragnhild Bang Nes.
World Happiness Report 2017 ble lagt frem for FN i dag, mandag 20. mars, datoen for Verdens lykkedag, og Norge topper årets lykkestatistikk.
Arne Holte, jurymedlem og professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, sier at det er kombinasjonen av Ragnhild Bang Nes sitt arbeid det siste året som gjør at hun stikker av med prisen.
– Hun har dreid fokuset på fagfeltet over fra sykdom til sunnhet, fra helse til livskvalitet og fra individ til befolkning. Forskningsfundamentet hennes er bunnsolid. Ragnhild integrerer atferdsgenetiske, psykosososiale determinanter og politikk i forskningen sin, noe det er veldig få i verden som gjør, sier han.
På radio og TV
Arbeidet med det nye verktøyet for å måle livskvalitet var det som virkelig løftet Nes over alle de andre kandidatene, ifølge Holte. Han peker også på evnen hennes til å formidle forskning:
– Nes har blant annet snakket om forskningsfeltet sitt som del av NRK radios vitenskapelige fredagspanel og på NRK på TV. Slik har hun bidratt til å gjøre vanskelig tilgjengelig forskning underholdende for folk flest, sier han.
Ifølge Nes er lykke og livskvalitet sentrale verdier på tvers av kulturer. Livskvalitet har også sammenheng med en rekke personlige og samfunnsmessige gevinster, som sunnere livsstil, bedre psykisk og fysisk helse, økt livsmestring og lengre liv.
– Det er altså mye som tyder på at økt livskvalitet kan bidra til lavere sykdomsbyrde. Helse bygges nettopp der folk lever livene sine og bedre folkehelse avhenger av godt samarbeid på tvers av samfunnsgrupper, departementer og fagfelt, sier hun.
Deles ut for fjerde gang
I utredningen anbefaler blant annet Nes å opprette en ny nasjonal nettside for informasjon om glede, livskvalitet og psykisk velvære. Forskningen hennes inkluderer blant annet studier av psykiske plager, genetiske og miljømessige påvirkningsfaktorer, personlighet, arbeidsdeltakelse og sykefravær.
Dette er fjerde år på rad «Årets Nyvinning» deles ut. Foruten Arne Holte har juryen bestått av organisasjonspsykolog Geir Kaufmann og idrettspsykolog Nicolas Lemyre.
– Den faglige kvaliteten på alle de nominerte var høy. Forskningen deres spant fra global psykisk helse til eksperimentell psykologi, sier Arne Holte.
Tidligere vinnere av «Årets Nyvinning»:
- 2014: Miljøorganisasjonen Greenudge – for arbeidet med å påvirke folks beslutninger ved hjelp av «grønne dytt».
- 2015: OCD-teamet ved Helse Bergen – for deres innovative behandling av angstlidelser.
- 2016: Thorvald Hærem – for grunnleggelsen av en banebrytende forskningslab som kan endre utfallet av fremtidens kriser og konflikter.