Personlighet defineres som relativt stabile individuelle forskjeller i hvordan mennesker tenker, handler og føler på tvers av situasjoner.
Og tidligere forskning har antydet at visse personlighetstrekk henger sammen med økt trivsel.
Men det er en utfordring ved mange studier på personlighet – nemlig at deltagerne ofte selv vurderer hva slags personlighet de har.
I en nylig publisert studie har forskere ved University of Edinburgh forsøkt å rette opp i dette. Også disse forskerne slår fast at personligheten din kan avgjøre hvor tilfreds du er med livet, skriver det skotske universitetet i en pressemelding.
Formes over tid
Forskerne gjennomførte studien sammen med et team fra University of Tartu i Estland.
– Det viser seg at folks tilfredshet med livet er enda mer avhengig av personlighet enn tidligere antatt, sier forsker og hovedforfatter av studien, René Mõttus, i pressemeldingen.
Han fortsetter:
– En personlighet pleier å være stabil, og formes gradvis ut ifra tusenvis av erfaringer og genetiske faktorer. Så jo mer tilfredshet handler om personlighet, desto mindre vil tilfredsheten la seg påvirke av livets opp- og nedturer.
Personlighetstest i to runder
Forskerne forklarer at et problem med selvrapporterte personligheter, er at folk ofte ser forbindelser som ikke er der i egen personlighet, eller at de overser forbindelser som er der.
Det gjør at de lett bommer på viktige aspekter ved egen personlighet.
Det kan òg hende at de toner ned mindre flatterende aspekter ved egen personlighet, og fremhever de aspektene de selv liker best.
For å rette opp i dette, ba først forskerne 20 000 deltagere om å svare på en personlighetstest. Deretter fikk de nære bekjente til å svare på den samme testen på vegne av deltagerne.
Sånn kunne forskerne kartlegge hvor deltagerne selv og deres bekjente var enige og uenige om deltagernes personlighet, noe som gjorde at de litt mer treffsikkert kunne fastslå deltagernes faktiske personlighet.
Forskerne hentet dataen til studien fra forskningsdatabasen Estonian Biobank.
Tilfredse personligheter
Og forskerne oppdaget at omtrent 80 prosent av variasjonen i folks tilfredshet med livet, kunne tilskrives personligheten deres.
Dette estimatet er nesten dobbelt så høyt som tidligere studier på denne sammenhengen.
– I det store og hele er tilfredse mennesker mer følelsesmessig stabile, utadvendte og planmessige, sier Mõttus.
– Enda mer spesifikt så vi at de som var tilfredse følte seg forstått, ivrige og besluttsomme, mens mindre tilfredse mennesker oftere meldte at de var misunnelige, at de kjedet seg, og at de følte seg utnyttet, utilstrekkelige og ubelønnede.
En undergruppe av deltagerne hadde svart på de samme undersøkelsene ti år tidligere, og forskerne oppdaget at sammenhengen holdt seg over tid.
Selv om tilfredsheten med livet går opp og ned, har den en tendens til å tilbakestille seg til nivåene som personligheten tilsier.
– Det betyr ikke at opplevelser ikke kan gi varig tilfredshet. Men for at opplevelser virkelig skal gi tilfredshet over tid, må de endre folk på et overordnet nivå, istedenfor å bare være tilfredsstillende i større eller mindre grad. Dette tar tid, og skjer ikke altfor ofte, avslutter Mõttus.
Studien er publisert i Journal of Personality and Social Psychology.