Dette skjer kun ti måneder etter åpningen.
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) lovet at nedbyggingen av døgnplasser i psykisk helsevern skulle stoppe på regjeringens vakt. I Helse Bergen skulle døgnplasser for pasienter med psykiske lidelser og ruslidelser (ROP-pasienter) dobles fra åtte til 16 plasser, men nå legges enheten ned. Det skriver Rusfeltets hovedorganisasjon.
Helse Bergen, og tidligere Bergensklinikkene, har gjennom mange år gjort et omfattende arbeid for å bedre oppfølgingen av ROP-pasienter.
Den nye avdelingen har vært et av de viktigste tiltakene for å gi døgnplasser med integrert og helhetlig behandling av rus og psykiske lidelser, skriver organisasjonen.
Nedtrekk av åtte sykehussenger
I et brev til de ansatte skal klinikkdirektør på Psykiatrisk klinikk ved Haukeland Universitetssykehus, Brede Aasen, ha skrevet at sengepostene i Psykiatrisk akuttmottak må oppgraderes og at byggeprosessen blir omfattende, men at det ikke er forsvarlig å redusere akuttkapasiteten i byggeperioden fra 8. januar til 31. mars.
Den 10. oktober i år fattet klinikkledelsen et vedtak om et midlertidig «nedtrekk av åtte sykehussenger» for å bygge om psykiatrisk akuttmottak, og at nedtrekket av sykehussenger blir ved ROP-enheten.
LES OGSÅ: Statsbudsjettet 2023: 150 millioner til døgnplasser i psykisk helsevern (+)
De ansatte omstilles og pasientens behov vil bli ivaretatt i det øvrige tilbudet som finnes i Avdeling for Rusmedisin og Divisjon Psykisk helsevern, skriver Aasen.
Rusfeltets hovedorganisasjon skriver videre at en ytterligere beskrivelse av forsvarlighet knyttet til denne sårbare pasientgruppen ikke beskrives.
Det er heller ingen signaler om at sykehuset forplikter seg til å åpne ROP-enheten igjen etter at byggeperioden er over.
Følger ikke opptrappingsplanen
Helse Bergen har et underskudd på 200 millioner kroner ifølge Bergens Tidende.
I regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse er det tre innsatsområder. Ett av dem er å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov, inkludert ROP-pasienter.
LES OGSÅ: Statsbudsjett 2024: Så mye vil regjeringen bruke på helse, omsorg og psykisk helse (+)
Rusfeltets hovedorganisasjon skriver at helseforetakene ser ut til å kunne beslutte hva de vil uavhengig av regjeringens signaler og planer, og ut fra egne langtidsplaner.
De skriver også at ombygginger og oppgraderinger må til, men å rammen en helt ny avdeling som er fremt i klassen i sitt fag gir assosiasjoner tilbake til nedleggelsen av TEDD ved Diakonhjemmet sykehus i 2012.