Du har nok kjent det på kroppen, kanskje etter en eksamen eller et jobbintervju eller en intens arbeidsdag – du føler deg mentalt sliten. Hodet kjennes tungt, og kanskje kroppen også, selv om du har sittet stille hele dagen.
Tidligere har man trodd at denne psykiske utmattelsen er en illusjon hjernen lager for oss slik at vi stopper opp og heller fokuserer på noe positivt.
– Men funnene våre viser at kognitivt arbeid faktisk resulterer i en ekte funksjonell endring. En dannelse av skadelige stoffer, sier Mathias Pessiglione.
Han er forsker ved Pité-Salpêtriére University i Paris, og medforfatter i en ny europeisk studie publisert i Current Biology.
Studien er også omtalt av NRK.
Høye nivåer av glutamat
Studien er gjennomført av forskere fra Sveits og Frankrike. De ønsket å undersøke koblingen mellom mental tretthet og negative endringer i hjernen.
40 personer deltok i studien og ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen ble satt til å gjøre svært krevende kognitive oppgaver, mens den andre gruppen skulle gjøre mindre krevende oppgaver.
Forskerne tok i bruk MRS-metoden for å analysere kjemien i hjernen til deltagerne i de to gruppene.
Det viste seg at de som satt med vanskelige oppgaver i mer enn seks timer, hadde høyere nivåer av signalstoffet glutamat i hjernen.
Store mengder av dette stoffet kan forstyrre ulike hjernefunksjoner. De giftige biproduktene bygger seg opp i prefrontal cortex – den delen av hjernen som spiller en sentral rolle i kognitive funksjoner.
Mental utholdenhet
Forskeren Pessiglione mener den mentale trettheten er et signal som skal få oss til å slutte å jobbe fordi hjernen trenger hvile. Hvile skal blant annet være viktig for å gjenopprette de riktige nivåene av glutamat slik at hjernen kan fungere optimalt igjen, skriver NRK.
Vi vet at fysisk utholdenhet kan trenes. Men hva med mental utholdenhet? Kan vi trene oss opp til å holde ut lenger med krevende oppgaver?
Forskerne bak studien tror ikke at man kan forbedre den psykiske utholdenheten, men at riktig hvile gjør at man raskere kan komme tilbake til normal fungering.
De mener at dette er et viktig aspekt å studere videre.