Det melder Klassekampen i et nylig oppslag.
I juni ble det klart at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har fryst 2,7 millioner støttekroner, og at de varslet en ekstern granskning.
Det kom etter en rekke graverende avsløringer om Forandringsfabrikkens praksis.
Vurderer omstridt selskap
Forandringsfabrikken er et nasjonalt kunnskapssenter som samler inn og presenterer informasjon fra barn og unge over hele landet. Målet er å forandre alle offentlige systemer barn er innom – som barnevern og skole – til det bedre.
Nå har direktoratet, som er blant stiftelsens største bidragsytere, satt granskning av kunnskapssenteret ut på anbud, med frist 10. august, skriver Klassekampen.
De skriver at det er fem kandidater som er aktuelle til å gjennomføre granskningen:
Capgemini Norge, Deloitte, EY, KPMG og PricewaterhouseCoopers (PwC). Disse har Bufdir en rammeavtale med fra før.
PwC har tidligere hatt koblinger til Forandringsfabrikken, noe Psykologisk.no også har omtalt.
PwC har ved flere anledninger anbefalt bruk av stiftelsen til flere kommuner, og det var nettopp PwC som ble hyret inn av Forandringsfabrikken for å gjennomføre den interne granskningen etter avsløringene til Psykologisk.no.
Professor emeritus ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, har òg bedt PwC erklære seg inhabile i granskning av Forandringsfabrikken.
Bufdir ønsker høyt tempo
Blant forholdene Psykologisk.no avdekket hos Forandringsfabrikken, kom det frem at flere tidligere ansatte sådde sterk tvil om forskningen som drives hos stiftelsen, og to tidligere ansatte sto frem og beskrev svært klanderverdige forhold om kunnskapen som produseres.
– Når det kommer fram så mange kritiske erfaringer som disse påstandene gir uttrykk for, er det viktig for oss at vi er trygge på at metodene som benyttes av Forandringsfabrikken for å systematisere erfaringsgrunnlaget de får fra barn og unge, er legitime, sier Jan Kato Fremstad til Klassekampen.
Klassekampen har fått innsyn i oppgavebeskrivelsen Bufdir har sendt til de ulike aktørene. Der står det at undersøkelsen, som et minimum, skal ta for seg årene 2018 til 2022.
Fremstad sier også at Bufdir håper å få kunnskap om egen oppfølging og krav de stiller til samarbeidspartnere gjennom undersøkelsen, og indikerer at de ønsker et tilstrekkelig tempo i denne undersøkelsen, grunnet sakens natur.