Tenåringen fra Ørsta forteller til NRK at hun i etterkant av å ha vært smittet har slitt med utmattelse, hjernetåke og flere andre symptomer.
Blant annet skal dette ha påvirket påvirket skoleresultatene, og gjort det umulig å bedrive fjellturer og normal trening.
Hun forteller at hun ble gitt energitilskudd av legen, før hun fikk et kraftig tilbakefall, som blant annet gjorde at hun ikke var i stand til å trykke ned tastene på mobiltelefonen sin.
–Det kjennes håpløst. Skal jeg ikke bli bedre, sier 19-åringen, som beskriver det å leve et normalt liv som «en fjern drøm».
Etterdønningene og tilbakefallene Vartdal Aam sliter med skal slettes ikke være uvanlige. Ifølge en kinesisk studie, som er publisert i The Lancet, er det flere som har slitt med både psykisk- og fysisk helse som følge av koronasmitte.
Studien viser likevel at majoriteten av disse menneskene skal være tilbake i sine opprinnelige jobber etter to år.
Det var 2469 mennesker som deltok i studien og hele 65 prosent av disse rapporterte at de opplevde symptom to år etter koronasmitten. Utmattelse og vondt i musklene var de vanskeligste symptomene.
Angst og depresjon var de to symptomene som forsvant først, ifølge studien, mens 438 av 494 i testgruppa var tilbake igjen i arbeid etter to år. Det utgjør hele 89 prosent.
Etterdønningene som har vært registrert som mest hyppig har vært nedsatt livskvalitet, treningskapasitet, ustabil mental helse og økt bruk av helsetjenesten. Denne gruppen ble sammenlignet med en gruppe som ikke hadde gjennomgått korona.