– Sakene som har kommet frem er veldig alvorlige og bør selvsagt få konsekvenser. Detaljene må granskes grundig og samarbeidet bør settes på vent. Utbetalingene bør også stoppes fram til vi vet mer om forholdene, sier Rauand Ismail (MDG) til Psykologisk.no.
Han er en av flere politikere som ønsker en ekstern gransking av Forandringsfabrikken. Også Ragnhild Male Hartviksen (Ap) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget vil ha en full gjennomgang av stiftelsen etter avsløringene.
– Hvis Forandringsfabrikken har påvirket opplysninger og fremstillinger, spiller ikke gode intensjoner noen rolle. Hvis det som kommer frem i mediene stemmer, er selve hensikten med å lytte til barna overkjørt, sier Male Hartviksen.
Støtter stans av samarbeid
Tidlig onsdag bekreftet byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) at de vil stanse alt samarbeid midlertidig. Holmås Eidsvoll tok over rollen som byråd etter Inga Marte Thorkildsen.
Ismail i MDG sier de stiller seg bak denne beslutningen.
– Samarbeidet bør stoppes i påvente av en gransking. Så vidt jeg vet har det ikke kommet inn noen forslag til bystyremøter, og hvis det kommer skal vi selvsagt ta stilling til det.
Eivor Evenrud (R) er leder for kultur og utdanningsutvalget i Oslo, og har tidligere sagt hun vil fremme forslag om å kutte all kontakt og samarbeid med Forandringsfabrikken i Oslos bystyremøte 15. juni.
Ismail på sin side mener det ikke er nødvendig å vente på et forslag.
– Slik jeg ser det er det ikke nødvendig med forslag i bystyret, her kan byrådsavdelingene og etatene det gjelder ta grep allerede nå, sier han.
For tidlig å si noe om konsekvenser
Male Hartviksen i Arbeiderpartiet mener det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser som venter Forandringsfabrikken, men mener den økonomiske støtten bør vurderes stanset inntil videre.
– Forandringsfabrikken bør få muligheten til å rette opp i sine eventuelle feil, og at midler bør vurderes fryst, sier hun.
– Risiko å overlate medvirkning til én organisasjon
– Tilbake i 2017 leverte jeg en skyggerapport på vegne av barn og unge i Norge til FNs barnekomité. I rapporten skrev vi blant annet at Norge mangler innarbeidede mekanismer for å ivareta barnas rettigheter til å bli hørt, sier Ismail.
– Denne saken bør være en vekker om hvor sårbart det er å overlate medvirking av barn til én eller noen organisasjon. Dette arbeidet kan ikke overlates til organisasjoner som Forandringsfabrikken, sier han.
Male Hartviksen sier avsløringene har skapt usikkerhet rundt kunnskapsgrunnlaget, og sår tvil om kunnskapen er riktig.
– I denne saken er det skapt usikkerhet rundt det viktigste vi har når vi benytter en opplysning, hvorvidt de er habile, valide og reelle. Og kanskje enda verre hvorvidt barnas stemme faktisk er barnas stemme, sier Male Hartviksen.
Departementene som står for pengestøtten bør gå grundig gjennom saken, mener hun.
– Jeg er glad for at de allerede har startet på arbeidet, og nå avventer vi denne gjennomgangen, sier hun.