Det er ikke veldig kontroversielt å fastslå at en dårlig leder kan få negative psykiske konsekvenser for de ansatte som blir rammet. Men i hvilken grad dårlige sjefer faktisk gjør arbeidstakere fysisk syke er mer omdiskutert.
Dette har nå forskere ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) sett nærmere på.
De analyserte svarene til 1500 personer, som ble spurt om de hadde en leder som gjorde narr av eller kritiserte dem i plenum, kom med negative kommentarer eller stygge utsagn. Tallene viste at nærmere 4,3 prosent svarte ja på et eller flere av disse spørsmålene.
Kan oppleves svært truende
– Å bli hakket på, latterliggjort eller utestengt fra felleskapet av nærmeste leder kan man oppleve som svært truende. Dette oppleves som et sosialt nederlag. Derfor er trakasserende lederskap en sterk psykososial belastning for de som opplever det, forklarer Johannes Gjerstad til stami.no.
Han er forsker ved STAMI og instituttleder ved Institutt for atferdsvitenskap ved OsloMet. Han har mange års erfaring med temaet stress og helse.
Han mener at det er viktig å forstå at det er et asymmetrisk maktforhold mellom leder og de ansatte. Gjerstad trekker også frem at arbeidstakerne i stor grad er avhengig av lederen for å få gjort jobben sin best mulig.
– Mennesket er et sosialt individ som i titusenvis av år har vært helt avhengige av den gruppen de tilhører. Det er en avhengighet som har ført til overlevelse. Det å være avhengig av gruppa ligger i genene våre, og derfor blir maktspråk som setter oss utenfor dette livsviktige felleskapet ekstra truende.
– Dette er nytt
Tidligere forskning har slått fast at det å bli utsatt for kraftig sosialt stress som mobbing eller trakassering på arbeidsplassen mest sannsynlig fremmer ting som angst, søvnproblemer og smerte. Ny data viser også at slikt sosialt stress kan gi langvarige endringer i både hjernen (hypofysen) og immunsystemet.
Deler av disse fysiske endringene er relatert til stresshormonet noradrenalin. Endringer i miltens immunceller, fremprovosert av stress, har tidligere vist å forårsake betennelse og nedsatt almenntilstand.
– Dette viser at det å bli utsatt for gjentatte sosiale nederlag også kan gjøre folk fysisk syke. Dette er nytt og har ikke fått mye oppmerksomhet, poengterer Gjerstad.
Det er en rekke miljøfaktorer og individuelle faktorer som spiller inn, og graden av psykiske og fysiske helseplager vil dermed variere fra person til person som opplever dette.
– Derfor er kunnskap om hvordan genetisk variasjon påvirker stressaktiveringen og påfølgende helseplager viktige, sier Gjerstad.