Stadig mer forskning peker på at maten vi spiser kan ha stor betydning for både fysisk og psykisk helse. Nå har britiske forskere gjennom en stor undersøkelse sett nærmere på hvordan det å starte dagen med et sunt måltid, påvirker psyken til barn og unge. Det skriver NRK.
Nærmere 10.000 barn og unge fra 50 ulike skoler i Storbritannia deltok i studien. Over fire uker rapporterte de inn hva de spiste til frokost og lunsj. De svarte også på spørreskjemaer som skulle kartlegge ulike aspekter av mental helse, blant annet optimisme, glede, ro, mentalt fokus og hvor fornøyde de var med relasjonene sine.
Forskerne tok høyde for andre faktorer som kunne påvirke resultatene, som hvordan barna hadde det hjemme og om de hadde hatt negative opplevelser i barndommen.
Studiens resultater viser en klar sammenheng mellom kosthold og psykologisk velvære. Barna som spiste minst fem porsjoner med frukt og grønt om dagen, så ut til å ha best mental helse.
Like stor innvirkning som vold i hjemmet
– Vi fant ut at det å spise sunt var forbundet med bedre psykisk helse hos barn. Spesielt var dette tydelig blant elever på ungdomsskolen. Jo mer frukt og grønt de spiste, desto bedre var den mentale helsen, sier en av forskerne bak studien, Dr. Richard Hayhoe i en pressemelding.
Bare en av fire elever på ungdomsskolen oppga å spise fem porsjoner med frukt og grønt om dagen. For barneskoleelevene lå dette tallet på 28 prosent.
Et spesielt interessant funn i studien er at kosthold hadde like mye eller mer innvirkning barnas velvære, som det å være vitne til krangling eller vold i hjemmet. Det sier studiens hovedforsker, Ailsa Welch, ifølge pressemeldingen.
Barna som spiste tradisjonell frokost, hadde det bedre enn dem som gikk for snacks eller bare drikke. Ungdom som drakk energidrikker til frokost, hadde spesielt lav skår på testene som kartla mental helse, selv lavere enn deltakerne som ikke spiste frokost i det hele tatt.
Vil endre ernæringsplan i skolen
– Sammenhengen mellom kosthold og psykisk helse er underkommunisert og altfor lite vektlagt. Det sier ernæringsbiolog og matviter Marit Kolby i et intervju med Psykologisk.no. Hun sier at forskningen er tydelig på at et dårlig kosthold kobles til mentale helseplager:
– Studier viser at folk som spiser rikelig av det vi kaller hel mat, slik som frukt, grønnsaker, belgvekster, helkorn og fisk, har redusert risiko for angst og depresjon.
Å spise mye omfattende prosessert mat med store mengder salt, sukker og raffinert korn, er forbundet med en betydelig økt risiko for slike lidelser, sier Kolby. Hun viser også til studier som tyder på at det mulig å spise seg frisk fra depresjon.
Den nye, britiske studien er den første som undersøker sammenhengen mellom ernæring og psykisk helse blant barn og unge i Storbritannia. Forskerne mener funnene kan danne grunnlaget for nye og bedre strategier for å sikre barn tilgang på sunn mat i skolen.
Studien er publisert i BMJ Nutrition, Prevention & Health.