Hvert år tar rundt 600 mennesker livet sitt i Norge.
Både statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie var til stede under markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging 10 september i Regjeringens representasjonsbolig.
De to brukte markeringen til å lansere Regjeringens lenge varslede handlingsplan for å forebygge selvmord, som er på 64 sider og signert av ni statsråder.
– Selvmord er et stort folkehelseproblem og samfunnsproblem, og det rammer veldig mange, sa Solberg.
Hun understrekte at det forebyggende arbeidet må gjøres på mange arenaer, ikke bare i helsesektoren, men også gjennom trygge og inkluderende lokalsamfunn, barnehager, skoler og arbeidsplasser.
Bent Høie varslet at Regjeringen har latt seg inspirere av Vegvesenets dybdeanalyser av dødsulykker, og ønsker å kartlegge alle selvmord i Norge.
Det er behov for en systematisk arbeidsmetode for å innhente kunnskap om omstendighetene rundt hvert enkelt selvmord, slik at selvmordsforebyggingen systematisk kan forbedres, står det i planen.
Regjeringen vil gjennomføre en pilotundersøkelse for hvordan hvert enkelt selvmord både utenfor og innenfor helse- og omsorgstjenesten kan kartlegges, og deretter utforme anbefalinger for videre kartlegging på nasjonalt nivå.
Ønsker å nå flere menn
I det forebyggende arbeidet i tiden fremover, ønsker Regjeringen spesielt å nå menn. Menn har betydelig høyere selvmordsrate enn kvinner, særlig i gruppen mellom 40 og 60 år.
– Vi bærer både lys og mørke i oss, og mørket kan vokse seg stort og legge seg tungt over livet, sa Høie. – Mange som strever, tror de er alene om å streve, men det er de ikke.
Den nye planen inneholder totalt seks overordnede mål, med tilhørende tiltak:
- Systematikk og helhet i det selvmordsforebyggende arbeidet
- Trygg kommunikasjon om selvmord
- Begrenset tilgang til metode for selvmord
- God hjelp og gode behandlingsforløp for mennesker i selvmordsrisiko
- Umiddelbar og langvarig oppfølging av etterlatte etter selvmord
- Bedre forekomsttall, økt forskning, kunnskap og kompetanse om selvmordsforebygging
«Regjeringens nye handlingsplan for forebygging av selvmord inneholder en nullvisjon som skal bidra til at selvmordsforebygging prioriteres høyere, og til å tydeliggjøre vårt felles ansvar og langsiktige forpliktelse i dette arbeidet,» opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.
Flere eksperter er bekymret for økt selvmord grunnet pandemien
Selvmord har vært et omdiskutert tema siden koronapandemien nådde Norge for fullt i mars.
Blant annet oppdaget forskere nylig at Google-søk i USA knyttet til økonomiske vansker og krisehjelp har gått drastisk opp i mars og april, sammenlignet med tiden før koronautbruddet.
Forskerne bak studien frykter at den økte søkeaktiviteten kan være et forvarsel om en fremtidig økning i selvmordsraten, ettersom økonomiske problemer er sterkt korrelert med selvmord.
Tidligere studier indikerer at selvmordsraten har en tendens til å synke i det umiddelbare kjølvannet av en nasjonal krise, som ved 11. september, men at den kan stige i månedene etterpå, som ved spanskesyken i 1918 og sarsutbruddet i 2003, opplyser Medical Xpress.
Frykter flere selvmord også i Norge
Også i Norge har det nylig vært bekymring for en økning i selvmordsraten det siste halvåret, som følge av økonomiske vansker på grunn av pandemien.
«Koronakrisen vil anslagsvis føre til mellom 41 og 90 flere selvmord i Norge som følge av økt husholdningsgjeld», skriver Arne Holte, professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo og tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, i en artikkel i Psykologisk.no.
«Tre uker etter at Regjeringen stengte ned landet, hadde 192 000 husstander (8 %) med rundt 420 000 personer tydelige økonomiske problemer. I mars fikk rundt halvparten inntektsfall, 18 % med en tredjedel eller mer. I alt 182 000 av disse husholdningene sliter nå med å betale regninger,» skriver Holte i et innlegg i juni i år.
«Sammenhenger mellom selvmord, økonomiske kriser og arbeidsledighet er godt dokumentert i mange land, særlig etter finanskrisen 2008–2009. Sammenhengen gjelder både for dem som har, dem som har hatt og dem som aldri har hatt psykiske helseproblemer,» skriver Holte videre.
Markerer selvmordsforebygging over hele verden
Verdensdagen for selvmordsforebygging er en internasjonal markering 10. september hvert år. Markeringen er opprettet av Den internasjonale foreningen for selvmordsforebygging, i samarbeid med Verdens helseorganisasjon.
I Norge har LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord i oppgave å koordinere markeringen, og de var til stede under pressekonferansen sammen med Solberg og Høie.
Markeringen ble ledet av programleder- og komikersøstrene Else og Cecilie Ramona Kåss Furuseth.
Også kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og samferdselsminister Knut Arild Hareide var til stede under markeringen, sammen med blant annet generalsekretær i Mental Helse, Linda Berg-Heggelund og Knut Chr. Høvik, generalsekretær i Senior Norge.