– Med vår løsning kan man med en knapp i Microsoft Word eller Google Docs søke i hele dokumentet man har skrevet, så bruker vi kunstig intelligens for å finne forskningsartikler som handler om det samme, sier Tromsø-gründeren Frode Opdahl til nettavisen Shifter.no.
Sammen med medgründer Anders Rapp har han etablert Keenious, som tilbyr verktøy for å forenkle søk og research for studenter og forskere. Tjenesten er i øyeblikket gratis, og Keenious analyserer teksten som er skrevet for å hente ut relevant forskning, artikler, studier og publiseringer på nettet.
– Vi prøver å lage en ny måte å gjøre søk på. Vi skal ikke erstatte de store søkemotorene, men være et supplement man kan bruke i tillegg, sier daglig leder Frode Opdahl til Shifter.
Startet med masteroppgave
Det var Opdahls masteroppgave i informatikk ved UiT Norges arktiske universitet i 2017 som ga startskuddet til selskapet.
Medgründer Anders Rapp har bachelorgrad i psykologi fra samme sted, og har også studert psykologi ved Utrecht i Nederland.
– Noe av det viktigste vi gjør, er å utforske brukeropplevelsen av produktet, og da er en psykologibakgrunn veldig nyttig, sier Rapp til Psykologisk.no.
– Vi må for eksempel kunne legge til rette for forskjellene i behovene til en førsteårsstudent som studerer psykologi, og en PhD-kandidat som studerer informatikk.
Nå har søketjenesten landet en millionkontrakt med UiT Norges arktiske universitet.
Får midler fra Innovasjon Norge
Keenious har fått en innovasjonskontrakt med Innovasjon Norge verdsatt til 21 millioner, og UiT være pilotkunde med en testgruppe bestående av forskere og studenter.
– Vi har hatt god erfaring med å bruke produktet med psykologitekster, sier Rapp.
I øyeblikket er tjenesten til betatesting, og gründerne forteller til Shifter at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra testbrukere.
Både Anders Rapp og Frode Opdahl har tidligere gått gründerskole og jobbet som lærlinger i Silicon Valley.
Keenious har fått midler også fra private investorer og har tidligere fått støtte fra Forskningsrådet og EUs Horizon 2020.
Fullversjonen forventes lansert i 2021.