Siden oppstart i 2014 har forskningen rundt Norwegian Outcome Response System for Evaluation (forkortet Norse), utviklet seg til et større forskningsmiljø, med flere pågående prosjekter og doktorgrader, skriver Shifter.no.
Prosjektet, som har sitt utspring ved Psykiatrisk klinikk ved Helse Førde, skal bidra til økt brukermedvirkning og persontilpasset behandling.
Systemer der pasienter gir strukturert selvrapportering om hvordan de har det og hva slags behov de har, viser seg å kunne bedre effekten av psykologisk behandling.
Prisbelønnet innovasjon
Gründerne bak prosjektet, Christian Moltu, professor og fagsjef i Helse Førde, og Sam Nordberg, psykolog og medisinsk direktør i det amerikanske selskapet Reliant Medical Group, har i tillegg startet selskapet Norse Feedback, som utvikler og selger en digital plattform basert på Norse-metoden.
– Det er både hyggelig og viktig å utvikle helseteknologi som ser helhetlig på psykiske vansker og personers ressurser, og som tar utgangspunkt i pasienters og behandleres livsverden og behov. For mange systemer tar utgangspunkt i alle andres behov enn akkurat de skal få hjelp av teknologien, sier Christian Moltu til Psykologisk.no.
Moltu har fått Helse Vest sin kvalitetspris og innovasjonspris for prosjektet. Ideen ble til ved kjøkkenbordet i 2014.
Selskapet har siden opprettelsen i 2018 hentet til sammen 17 millioner kroner, senest i en emisjon på seks millioner kroner, som ble avsluttet samtidig med at koronaviruset begynte å spre seg i Norge.
Digital tilbakemelding
Selve den digitale plattformen knytter seg til at pasienten selv skal kunne gi tilbakemeldinger om hvordan de har det.
Pasienten får tilgang på en rekke spørreskjemaer, som blir mer og mer spesifikke pasientens situasjon og tilstand etter hvert som de fylles ut.
Skjemaene fylles ut mellom lege- eller psykologtimene, og kan gi behandler en rask oversikt over hvilke behandlingsformer som fungerer eller ikke.
Verktøyet gjør det også enklere å oppdage kryssdiagnoser, som ellers ville krevd en sammensetning av ulike verktøy og mange timer for å avdekke, sier daglig leder for Norse Feedback, Joachim Vie, til Shifter.no.
Vie forteller videre at selskapet har vært i kontakt med en rekke kommuner, og at de skal møte flere i de kommende månedene. Verktøyet har også vekket interesse i England og USA.
Norse Feedback har laget en informasjonsvideo om verktøyet: