Å leve med vold mellom foreldrene skader barn på flere måter. Situasjoner hvor barn bevitner vold mellom omsorgspersoner har høyt traumepotensial. Når mor er voldsutsatt, innebærer det som regel at hun hindres i å respondere på barnets behov i en for barnet følelsesmessig overveldende situasjon. Spesielt små barn er sårbare for fravær av beskyttelse og regulering.
I forhold med alvorlig fysisk vold er menn betydeligere oftere enn kvinner den utøvende part (Thoresen & Hjemdal, 2014). Derfor er det viktig å øke vår kunnskap om hvordan menn med voldsproblemer opplever seg selv som forelder og hvordan vi kan hjelpe dem med å bli tryggere og mer sensitive omsorgspersoner.
Har ofte symptomer på psykisk lidelse
Menn som er i behandling for å ha brukt vold mot partner, er ofte fedre, og de har som regel kontakt med barna sine. Denne gruppen kjennetegnes av at de bekrefter symptomer for minst én, og ofte flere psykiske lidelser. For eksempel rapporterer en stor andel menn i denne gruppen kliniske symptomer på angst, depresjon, personlighetsproblematikk og problematisk bruk av alkohol og andre rusmidler (Askeland & Heir, 2014).
En betydelig andel viser også ofte relasjonelle traumeerfaringer, for det meste i form av en oppvekst med alkoholmisbruk hos foreldre eller vold i familien. Dette kan tenkes å påvirke deres opplevelse av far-barn-samspill og foreldresamarbeid (Mohaupt & Duckert, 2016; Mohaupt, Duckert & Askeland, 2019).
Samtidig opptrer disse individuelle psykologiske faktorene i en kulturell kontekst hvor farsrollen er i forandring. Dette innebærer at menn som bruker vold mot partner, har et ønske om å være involvert i sine barns liv i større grad enn det som var vanlig for bare en generasjon siden. Slik blir deres foreldreskap også i større grad et eksistensielt identitetsprosjekt for dem, noe som kan bidra til at de blir redd for å ikke fungere i farsrollen og tilbøyelig til å avvise andres bekymring for deres omsorgsevne.
Har vansker med å forholde seg til barnet som et subjekt
Menn som bruker vold i nær familie, blir ofte fremstilt som narsissister og psykopater. De blir også gjerne beskrevet som ute av stand til å tenke på andre enn seg selv, og som manipulerende og følelseskalde, med lite potensial for endring og innsikt. Selv om denne beskrivelsen kan stemme for en del av populasjonen av voldelige menn, er den ikke treffende for de fleste menn som søker hjelp fordi de bruker vold mot partner.
En betydelig andel av menn som bruker vold i parforhold, har derimot utrygge tilknytningsrepresentasjoner (Babcock, Jacobson, Gottman & Yerington, 2000; Dutton & Corvo, 2006). Engstelige, overopptatte og avvisende tilknytningsstrategier kan forklare aspekter ved volden, som ekstrem sjalusi og kontrollbehov, uttalt følelsesløshet overfor partner og aggresjon ved begrunnet eller ubegrunnet frykt for å bli forlatt (Fonagy, 1999; Gormley, 2005). Utrygge tilknytningsrepresentasjoner har også vist seg å stå i sammenheng med menns omsorgsatferd. Man har funnet at menn med utrygg tilknytning i voksen alder viser mer hardhendt, mindre sensitiv og i større grad rollereversert foreldreatferd enn trygge menn (McFarland-Piazza, Hazen, Jacobvitz & Boyd-Soisson, 2011).
Å kunne oppleve barns følelser som meningsfulle og håndterbare forutsetter at forelderen har tilstrekkelig toleranse og forståelse for egne følelser. I tillegg er det avgjørende at forelderen har en forståelse for hvordan hans følelser påvirker samspillet med barnet. Vi viser i vår forskning at fedre i terapi for vold mot partner ofte har store utfordringer med å oppleve egne følelser som meningsfulle (Mohaupt mfl., 2019). Mange beskriver sterk kroppslig aktivering og umiddelbare aggressive impulser, også overfor små barn. Dette beskriver fedrene selv som skremmende og uønsket.
Samtidig har de fleste uttalte vansker med å forholde seg til barnet som et subjekt med egne tanker og følelser. Mange beskriver hvordan de ikke klarer å forstå hva spesielt små barn vil gi uttrykk for gjennom atferd, følelsesuttrykk eller språk/prosodi. Dette kan oppleves som frustrerende for disse fedrene, som oftest har et uttalt ønske om å ha et emosjonelt nært bånd til barna sine.
Et annet trekk ved menn i terapi for vold mot partner er at de synes å fortolke barnets krevende atferd og følelser som intensjonell provokasjon. Ikke sjeldent er det glidende overganger mellom det å ikke forstå, men å prøve, og det å føle seg avvist eller provosert. Som en mann beskriver opplevelsen av å trøste sitt gråtende, 10 dager gamle barn: «Jeg vet at det er helt feil, men når jeg ikke klarer å få henne til å slutte å gråte, så opplever jeg der og da at hun gjør det med vilje for å plage meg.»
Mange har relasjonstraumer fra oppveksten
Hvordan kan vi forstå denne risikoen for relasjonelle brudd i far–barn-relasjonen hos menn som bruker partnervold? Traumeteori er en måte å forklare fedrenes problemer med å innta barnets perspektiv, vise medfølelse og ta hensyn til barnets behov.
Mange av fedrene beskriver relasjonstraumer fra sin egen oppvekst, og det kan tenkes at de mangler grunnleggende erfaringer med gjensidighet, sensitivitet og tillit i nære relasjoner. Da blir det vanskelig å plutselig utvikle disse evnene ved overgangen til foreldrelivet; tvert imot vil denne overgangen for mange være preget av stress og usikkerhet og bringe frem et vell av episoder som kan virke retraumatiserende med tanke på deres egne barndomserfaringer.
I tillegg fremkommer det at fedre i behandling for partnervold i stor grad benytter egne barndomserfaringer som sammenligningsgrunnlag når de evaluerer sitt eget foreldreskap. En hovedtendens i vår forskning er at disse fedrene beskriver konkrete former for vold og omsorgssvikt de har bestemt seg for å skåne barna sine for, basert på egne negative erfaringer.
Det kan være at de aldri vil slå barna sine, eller at de skal se til at barna aldri må se en forelder eller annen voksen i huset beruset. Som oftest beskriver mennene mer omfattende vold og omsorgssvikt fra sin egen oppvekst enn det de beskriver at de utsetter egne barn for.
Nettopp det at de evaluerer seg selv som fedre basert på det de klarer å la være å gjøre kan tenkes å bidra til at mange av dem ikke opplever at de egentlig har et problem som omsorgsperson. Vår forskning viser at 89 % av mennene i den kliniske gruppen (N = 36) mente at de var gjennomsnittlige eller bedre enn gjennomsnittlige foreldre, og bare 11 % av fedre i voldsbehandling mente at de hadde en utfordring som forelder (Mohaupt & Duckert, 2016).
Samtidig kan det tenkes at menn som ikke har opplevd sensitiv omsorg, heller ikke kan vite hva sensitiv omsorg innebærer.
En informant beskrev sine problemer med å si noe om hvorvidt han hadde følt seg avvist som barn slik:
Hvis du skal føle deg som avvist, da må du på et eller annet tidspunkt ha vært inkludert. Altså, at du har hatt et eller annet å forholde deg til. Og den avvisningen tror jeg egentlig aldri har vært noe tema, fordi jeg vet ikke om jeg har hatt noen følelse av å ha noe tilknytning til noe. Og da og det er jo ikke noe motpol der. Og da blir begrepet litt intetsigende i den sammenhengen.
Derfor blir behandlerens forståelse av hva som er utviklingsfremmende foreldreatferd for et barn ofte noe som kolliderer med hva menn i voldsbehandling mener er tilstrekkelig. Spørsmålet hvorvidt terapeuten har tillit til klienten som omsorgsperson blir ofte ikke eksplisitt diskutert og blir da lett en utfordring for samarbeidsrelasjonen mellom klient og terapeut.
Men så er det også mange menn som har opplevd relasjonstraumer, som ikke blir voldelige og insensitive fedre, samtidig som det finnes menn som ikke har opplevd traumer, men som blir akkurat dette. Derfor er det viktig å se på andre mulige årsakssammenhenger enn en oppvekst preget av egne relasjonelle traumer og tilknytningsbrudd.
Påvirkes av kulturelle forventninger til kjønnsroller og farskap
Kjønnsroller og forståelsen av disse ble lenge sett på som en hovedårsak til at menn bruker vold mot kvinner og barn, på tvers av fagmiljøer og disipliner. Men utviklingen på traumefeltet og ny kunnskap om tidlige traumers innvirkning på hjernens utvikling har kanskje bidratt til at man har hatt noe mindre fokus på den kulturelle konteksten volden – og farsrollen – utspilles i.
Vår forskning tyder på at kjønnsrolleforståelse fremdeles påvirker hvorvidt menn og gutter opplever at de kan være åpen om sine psykiske utfordringer. De fleste mennene i vår studie ga uttrykk for at de ikke delte sine problemer med noen andre. Dette gjaldt for traumer, opplevelsen av egen aggresjon og opplevelsen av å ikke strekke til som far.
Tradisjonelle maskulinitetsnormer tilsier at mannen skal verne om, beskytte, forsørge og fostre familien. Selv om de fleste menn i dag ikke identifiserer seg eksplisitt med en slik måte å være mann på, kan det se ut som om denne forståelsen fremdeles er en del av kulturen vår og påvirker forventninger til både manns- og farsrollen. Selv i parforhold med ikke-voldelige menn er det – til tross for økt deltakelse i barneoppdragelsen – fremdeles slik at det er mor som føler og tar mest ansvar for barnets følelsesmessige utvikling og sosiale integrering (Doucet, 2013).
Vår forskning viser at menn i voldsterapi eksplisitt støttet opp om likestilling og påpekte sine bidrag i husholdningen, også når det gjaldt barneoppdragelse. Samtidig formidlet de at de opplevde at de hadde ansvar for familiens økonomiske velstand, for å holde familien samlet – og ikke minst for at barna lærte seg sosiale regler og normer. Det siste ble ofte beskrevet som et svært rigid prosjekt hvor fedrene forventet at barna deres skulle respektere og forholde seg til fars ord, uansett. Samlet viser dette at menn med voldsproblemer, spesielt når de er usikre når det gjelder sin egen og barnets emosjonalitet og sårbarhet, synes å falle tilbake til tradisjonelle, patriarkalske holdninger og handlingsmønstre i familielivet.
Resultatet blir da ofte at menn i voldsterapi opptrer skiftende og uforutsigbart overfor barna sine. De kan være til stede, emosjonelt involverte og støttende i situasjoner hvor de ikke føler seg truet eller utfordret av barna sine, for så å opptre avvisende, straffende og rigide når barnets vilje og intensjoner ikke er i tråd med fedrenes forestillinger. I konfliktsituasjoner med barna sine mister fedrene da ofte barnets subjektivitet av syne, og behandler henne som et fysisk objekt. Barnet blir noe som må kontrolleres, ikke forstås. Voldelige menns ønske om å være deltakende og viktige aktører i barnas utvikling blir da ofte en utfordring i seg selv. Deres intensjon om å være en del av barnas liv gjør det vanskelig for mennene å kunne forholde seg til konsekvensene deres tilstedeværelse i barnas liv faktisk har for familiesystemet. Det kan se ut som om menn med voldsproblemer evaluerer sitt foreldreskap ut fra sine intensjoner og mindre ut fra sine handlinger når disse er skadelige for barnet.
Ofte ønsker voldsutsatte mødre å begrense voldelige eks-partneres kontakt med barna fordi de opplever en far som ikke forstår hvordan hans rigiditet, aggresjon og manglende sensitivitet preger barnet. Slik ser vi en økning i antall barnefordelingssaker hvor påstand om vold er et argument for fars reduserte kontakt med barna. I slike saker blir hovedspørsmålene ofte om og hvor mye kontakt far skal ha med barna, og sjelden hva en slik kontakt egentlig bør innebære dersom den skal være trygg og utviklingsfremmende for barnet.
Ved alvorlig, kronisk og vedvarende partnervold er det utvilsomt best for barn å skjermes fra den voldelige forelderen. I de fleste saker vil det allikevel være slik at menn med voldsproblemer innehar tilstrekkelig med omsorgskompetanse til at de a) har bygget en relasjon av betydning for barnet og b) blir tildelt samvær. Da trenger vi behandlingstilbud for fedre som ønsker å slutte å bruke vold, og som ønsker å utvikle seg som omsorgspersoner.
Kan dra nytte av nye terapiformer
Perspektivene og forskningsfunnene ovenfor tyder på at menn som har et voldsproblem, må endre sin relasjonelle forståelse for at både de selv, partnere og barn skal få det bedre. I tråd med dette må det utvikles intervensjoner som rettes mot menn som foreldre i ulike livsfaser.
Spesielt blivende og unge førstegangsfedre med traumebakgrunn må vurderes til å være i risikosonen for å utvikle problemer med aggresjon og kontroll overfor partner og barn.
Terapiformer som fremmer voldelige fedres evne til affekttoleranse og regulering, samt øker deres forståelse for barn som tenkende og følende individer med behov for utviklingsstøtte, vil ofte være nyttige for denne gruppen. Dyadisk terapi med fedre og barn fra familier hvor far har brukt vold bør vurderes mye oftere enn det gjøres i dag, gitt at far har fått hjelp med å kontrollere aggresjonen sin og et slik tiltak vurderes som trygt og nyttig også av barnets mor.
Et eksempel på familierettede intervensjoner som involverer far–barn-sesjoner for å øke omsorgskompetanse hos voldelige fedre, er Carla Stovers program «Fathers for Change» (Stover, 2013; Stover & Morgos, 2013). Dette programmet har vist gode resultater for voldelige fedre og deres familier, også i stasjonær rusbehandling.
Vi kan skape bedre omsorgsbetingelser for barn med fedre som har utøvd vold.
Kunnskapsbaserte tiltak for denne gruppen vil således også kunne skape bedre omsorgsbetingelser for barn med fedre som har utøvd vold, og bidra til at barnet ses av far som et subjekt med egne følelser, behov og opplevelser som kan forstås og valideres.
Vi trenger flere spesialiserte behandlingstilbud som dette for menn som ønsker å slutte å bruke vold, og som ønsker å utvikle sin omsorgskompetanse.
Vil du vite mer? Psykologspesialist og forsker Henning Mohaupt holder foredrag og workshop under Stiftelsen Alternativ til Vold sin 7. nordiske konferanse om vold og behandling på Oslo Plaza 12.–14. november 2019.
Kilder
Askeland, I. R. & Heir, T. (2014). Psychiatric disorders among men voluntarily in treatment for violent behaviour: a cross-sectional study. BMJ Open, 4(4), e004485. doi:10.1136/bmjopen-2013-004485
Babcock J. C., Jacobson, N. S., Gottman, J. M. & Yerington, T. P. (2000). Attachment, emotional regulation, and the function of marital violence: Differences betweensecure, preoccupied, and dismissing violent and nonviolent husbands. Journal of Family Violence, 15(4), 391–409. doi:10.1023/A:1007558330501
Doucet, A. (2013). Gender Roles and Fathering. I N. J. Cabrera & C. S. Tamis-LeMonda (red.), Handbook of father involvement: Multidisciplinary perspectives (s. 297–319). New York: Routledge.
Dutton, D. G., & Corvo, K. (2006). Transforming a flawed policy: A call to revive psychology and science in domestic violence research and practice. Aggression and Violent Behavior, 11(5), 457–483. doi:10.1016/j.avb.2006.01.007
Fonagy, P. (1999). Male perpetrators of violence against women: an attachment theory perspective. Journal of Applied Psychoanalytic Studies, 1, 7–27. doi:10.1023/A:1023074023087
Gormley, B. (2005). An adult attachment theoretical perspective of gender symmetry inintimate partner violence. Sex Roles, 52, 785–795. doi:10.1007/s11199-005-4199-3
McFarland-Piazza, L., Hazen, N., Jacobvitz, D. & Boyd-Soisson, E. (2011). The development of father–child attachment: associations between adult attachment representations, recollections of childhood experiences and caregiving.Early Child Development and Care, 182(6), 701–721. doi:10.1080/03004430.2011.573071
Mohaupt, H. & Duckert, F. (2016). Parental reflective functioning in fathers who use intimate partner violence: Findings from a Norwegian clinical sample. Nordic Psychology, 68(4), 1–15. doi:10.1080/19012276.2016.1162107
Mohaupt, H., Duckert, F. & Askeland, I. R. (2019). How do men in treatment for intimatepartner violence experience parenting their young child? A descriptive phenomenological analysis. Journal of Family Violence. doi:10.1007/s10896-019-00083-x
Mossige, S. & Stefansen, K. (2016). Vold og overgrep mot barn og unge. Omfang og utviklingstrekk 2007–2015. NOVA Rapport nr. 5/16. Oslo: Norsk institutt for forskning på oppvekst, aldring og velferd. doi:10.7577/nova/rapporter/2016/5
Stover, C. S. (2013). Fathers for change: a new approach to working with fathers who perpetrate intimate partner violence. Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law, 41(1), 65–71.
Stover, C. S. & Morgos, D. (2013). Fatherhood and Intimate Partner Violence: Bringing the Parenting Role Into Intervention Strategies. Professional Psychology: Research and Practice, 44(4), 247–256. doi:10.1037/a0031837
Thoresen, S. & Hjemdal, O. K. (red.) (2014). Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv. Oslo: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.