Sortland-modellen «Æ E MÆ» har vekket nasjonal interesse. Kommunepsykolog i Sortland, Elisabeth Sjølie, forteller at tanken med den nye nettsiden æemæ.no er at andre kommuner lettere skal kunne ta i bruk modellen for å forebygge seksuelle overgrep.
– Modellen har fått mye oppmerksomhet, og vi har reist rundt og holdt foredrag. Etter mye etterspørsel fant vi ut at det var lurt med en egen nettside, så andre kommuner kan få tilgang til informasjon, sier Elisabeth Sjølie til Psykologisk.no.
[Artikkelen fortsetter under videoen.]
God tilbakemelding
På nettstedet som blir lansert i dag, 11. april, ligger modellen kostnadsfritt og er tilgjengelig i sin helhet. Hensikten er å skape et samfunn med trygge og robuste barn.
Sjølie forteller at modellen har blitt godt mottatt av barn, foreldre og ansatte i barnehager og skoler.
– Vi har fått god tilbakemelding fra barn og foreldre. Inntrykket hos barnehageansatte og helsesøstre er at ungene er blitt veldig kunnskapsrike om egen kropp og grenser. På denne måten er de rustet til å beskytte seg selv, sier Sjølie.
Ønsker å forebygge
Etter at kommunehelsetjenesten i Sortland så et mønster av at mange pasienter som ble behandlet innenfor psykisk helse, hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep i barndommen, ønsket de et forebyggende tiltak.
Kommunepsykolog Elisabeth Sjølie forteller at prosjektet resulterte i en helhetlig satsing på forebygging.
– Hovedbolken er undervisningsopplegg for elever og kompetansehevning, og kurs til ansatte som jobber med barn og unge sier Elisabeth Sjølie til Psykologisk.no.
Modellen fra Sortland skal forebygge og avdekke seksuelle overgrep tidlig. Arbeidet starter på helsestasjonen og følges opp i barnehagen, på skolen og på videregående. Kommunen tror modellen vil gi langsiktige positive konsekvenser.Opplegget er delt i fire deler
Først får nybakte foreldre opplæring av jordmor i babymassasje. Her lærer de å respektere kroppen til barnet og bli kjent med signalene deres, slik at de lettere kan oppdage om det har blitt utsatt for overgrep.
Den neste delen møter barna i barnehagen når de er mellom 3 og 5 år gamle. Da lærer barna mer om kroppen sin og grenser for hva som er greit og ikke greit. Barnehagepersonalet får opplæring i hvordan de skal snakke med barna om dette.
Tredje del kommer når barna går i 7. klasse. Da har helsesøster og pedagogisk ansatt i helsetjenesten åtte timer med elevene. Timene blir brukt til å lære unge om egen kropp og seksualitet, gode holdninger og grensesetting.
Siste delen av modellen får elevene i 3. klasse videregående før de skal feire russetid. Her er voldtekt tema. De bruker tid på å diskutere hva som er grensen for voldtekt og snakker om konsekvenser for både offer og overgriper.
Anbefalt av regjeringen
Regjeringen oppfordrer alle landets kommuner om å ta i bruk Sortland-modellen som forebyggende tiltak mot voldtekt.
– Den besparer samfunnet for veldig mye, både når det gjelder enkeltmennesker og samfunnsøkonomisk. Vi tror at dette vil føre til færre overgrep og dermed færre folk i behandling. Vi har virkelig tro på denne modellen og viktigheten av den, sier Sjølie.
Nettsiden er muliggjort gjennom midler fra Nordland Fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland og Helsedirektoratet.
Lanseringen med en markering vil finne sted på kommunestyremøte i Sortland, som ligger i Vesterålen i Nordland, i dag klokken 10.00 og livestreames.