– Det var med sorg vi mottok budskapet om at professor Ivar Arnljot Bjørgen døde fredag den 23. november, skriver instituttleder Ute Gabriel, på vegne av kolleger ved Institutt for psykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, i et minneord i Universitetsavisa.
– Med ham forsvant en av bærebjelkene i norsk psykologi, men like mye var det selve grunnleggeren av psykologien i Trondheim som dermed gikk bort.
Ivar Bjørgen ble 84 år gammel. Ham bisettes mandag 3. desember klokken 13.00 i Nidarosdomen.
– Ivar Bjørgen var mest interessert i spørsmålet om hva som er meningsfull læring. Dette ble hovedtemaet i hans doktoravhandling fra 1964.
– Ivar var opptatt av at læring krever arbeid. Det er også i dette perspektivet hans understrekning av «ansvar for egen læring» må bli forstått. Det å ta ansvar er mer krevende enn å la seg lede, skriver instituttleder Ute Gabriel i minneordet.
– Ivar brakte med seg stor faglig autoritet da han kom til Trondheim. Han hadde vært assistent og nær samarbeidspartner med professor Harald Schjelderup, som hadde vært den ubestridte faglige autoriteten i Oslo gjennom flere tiår. Likevel fulgte ikke Ivar opp Schjelderups interesse for Freud og psykoanalysen, men dro heller til USA og fikk anledning til å arbeide nært med Abraham Maslow, men også delvis Burrhus F. Skinner.
Da Psykologisk institutt ble opprettet ved Norges lærerhøgskole i Trondheim i 1967, var Bjørgen den første ansatte. Siden spilte han en sentral rolle i instituttets utvikling fra et enkeltmannsforetak til å bli det største instituttet ved NTNU med hundre ansatte, skrev hans kolleger Hilmar Nordvik og Hroar Klempe i Tidsskrift for Norsk psykologforening i anledning Bjørgens 70-årsdag i 2004.