Det var med store forhåpninger om ny innsikt jeg åpnet pluss-artikkelen «Slik blir du en morgenfugl» publisert hos Psykologisk.no 02. november 2022. Artikkelen tar høyde for å presentere ekspertråd for oss som ikke er morgenfugler, men som gjerne skulle blitt det.
Det henvises til Rafael Pelayo, professor i psykiatri og atferdsforskning ved Stanford University i California. Han beskrives som en ledende ekspert innen søvnmedisin og forfatter av boka How to sleep. Han siteres på at hvis du vil bli morgenfugl kan du først bestemme deg for når du vil stå opp. Deretter skal du bestemme deg for når du vil legge deg.
Han kommer også med den oppsiktsvekkende, og slik jeg oppfatter artikkelforfatteren, høyst banebrytende opplysningen om at søvntid betyr hvor lenge du sover, mens leggetid betyr tidspunktet du går til sengs.
En annen såkalt ekspert det henvises til er søvnforsker Bjørn Bjorvatn, forfatter av boka Skiftarbeid og søvn. Denne eksperten har forsket seg frem til at hvis du føler deg uthvilt om dagen så har du fått nok søvn i løpet av natten. Det tok nok lang tids banebrytende forskning å komme frem til en slik oppsiktsvekkende konklusjon, og denne revolusjonerende opplysningen er jo absolutt verdt abonnementsprisen for Psykologisk.no, pålydende kr. 249 kroner per måned.
Så følger det på med flere plattheter og selvfølgeligheter.
Jeg trodde ved inngåelse av mitt abonnement på Psykologisk.no at dette var et seriøst fagtidsskrift som tilstrebet et konsekvent faglig høyt nivå på deres publikasjoner.
Av respekt for yrkesgruppens faglige integritet samt for betalende leseres intellekt, vil jeg råde dem til å prøve å avstå fra å synke ned på et lavmåls tabloidnivå i deres artikler.
Så får vi se om takhøyden hos Psykologisk.no er høy nok angående villighet til selvkritikk om de velger å publisere dette som et debattinnlegg.