Hvem som helst kan nominere prosjekter til prisen, deretter velger en jury ut tre finalister.
I år er finalistene Toxic, Grubl og Hjernen er deg!. Nå er det publikum som skal avgjøre hvilket prosjekt som vinner prisen gjennom en avstemning.
Vinneren får diplom og en pengepremie på 50 000.
Dette er den åttende gangen Stiftelsen Dam deler ut Helseprisen.
I fjor var det Norges Døveforbundt som vant Helseprisen, for prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning.
Fram til den 26. november vil det være mulig å stemme på ditt favorittprosjekt. Det prosjektet som har fått flest stemmer når fristen utløper, blir vinneren av Helseprisen 2023.
Serie om spiseforstyrrelser på TikTok
– Toxic er Europas aller første dramaserie på TikTok, og det er en serie som ble skapt ut fra et brennende ønske om å sette gutter og spiseforstyrrelser på agendaen, sier produsent Silje Sirnes Winje til Stiftelsen Dam.
Serien genererte ti millioner visninger på TikTok og førte til en dobling av henvendelser til ROS.
– Målet med Toxic er å få til et kunnskapsløft. Og ikke minst informere om hvor unge kan ta kontakt dersom de selv eller noen de kjenner er rammet av spiseforstyrrelser, sier Winje.
Toxic har vært en vikitg informasjonskanal for Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS), både om spiseforstyrrelser og gutter, men også for å vise fram noe av hjelpetilbudet.
– Vi har fått vist vårt hjelpetilbud på en plattform der vi vet at unge i dag bruker mye tid. Og det aller viktigste er at vi har vært med på å bryte en myte om at spiseforstyrrelser kun rammer jenter, sier prosjekt- og kommunikasjonsrådgiver i ROS, Marte Vigeland til Stiftelsen Dam.
App for de som grubler
Grubl er en app som er rettet mot forebygging og tidlig behandling av helseplager som forverres og opprettholdes av grubling.
Prosjektet startet nemlig som et ønske fra fastleger.
– En fastlege sa at det hadde vært kjærkomment med et konkret verktøy. Så vi forhørte oss med flere fastleger som kunne bekrefte at dette var et behov og en mangelvare, fortalte Hanne H. Brorson til Psykologisk.no i et tidligere intervju.
Grubl-appen baserer seg på metakognitiv terapi, og brukeren får tilgang til et tolv dagers program som inneholder korte og humoristiske videoer som formidler kunnskap og tips som hjelper mot grubling.
Det er Rådet for psykisk helse som står bak Grubl.
– Vi håper at Grubl kan være et verktøy folk kan bruke når de har det vanskelig. Enten alene eller i samarbeid med fastlege eller helsesykepleier, sier prosjektkoordinator Charlotte Elvedal.
Hjerne på blått puse-stoff
Fotoutstillingen Hjernen er deg! skulle vise frem hjernesykdommer, hjernens utvikling og hvordan hjernen så ut.
Det er Hjernerådet som står bak utstillingen og de er godt fornøyde med oppmerksomheten den har fått.
Prosjektlederen er Peggy Ranheim. Hun forteller til Stiftelsen Dam at de vet de har berørt de besøkende.
– Vi har hatt stortingspolitikere som har begynt å gråte på grunn av inntrykkene de har fått av bildene, og vi har hatt privatpersoner som har kommer til oss og tatt oss litt i armen og sagt «vi vil vite mer», sier prosjektleder Ranheim.
Catharina Caprina er en av elleve fotografer som skulle portrettere hjernen. Oppgaven hennes var å ta bilde av en ekte hjerne.
– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte være klar fra tidlig om morgenen, hver dag i en to ukers periode. Så det var jeg jo, og det gikk ikke mange dager før de ringte fra patologen på Ahus og sa at nå hadde de en hjerne klar, forteller hun til Stiftelsen Dam.
Tidsrammen for å fotografere en hjerne er litt annerledes enn ellers, skriver de.
Caprino forteller at de holdt på i fem minutter med fotograferingen, men at det kun var de første to minuttene at hjernen var der, og så bra ut.
– I det hjernen kommer ut av kroppen og ut i lufta, så fortsetter den ikke å se sånn som den gjør i kroppen veldig lenge. Blant annet synker den ganske raskt sammen og blir flat, og ganske grå, forteller hun til stiftelsen.