Forskerne fra en rekke ulike land og universiteter undersøkte følelser og handlinger knyttet til klima hos 23-åringer.
Deltagerne kom fra 32 ulike land, og formålet var å finne ut hvor mange som har klimaangst og hvordan det er koblet til det å ta klimavennlige valg.
Blant landene finner vi Norge, Tyskland, Finland, Spania, Australia og Tanzania, for å nevne noen. Totalt var det nesten 11.000 unge voksne som svarte på spørreundersøkelsen.
Studien er også omtalt av Forskning.no.
Mest bekymring i Spania
Klimaangst er et relativt nytt begrep, og sikter til en uro eller bekymring for miljø- og klimaendringer.
– Klimaangst blir brukt som en samlebetegnelse for alle negative følelser knyttet til klimaendringene. Men bekymring for noe som er reelt farlig, er ikke en mental lidelse. Klimabekymring er en rasjonell frykt for negative konsekvenser av klimaendringene, sier Thea Gregersen i et tidligere intervju med Psykologisk.no.
Hun er stipendiat ved Senter for klima og energiomstilling (CET) og Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.
Som forskerne av den nye studien forventet fant de at klimaangsten i alle de ulike landene var ganske høy. I Norge svarte 48 prosent at de var veldig eller ekstremt bekymret for klima.
Men det var i Spania aller flest bekymret seg. Her rapporterte 77 prosent at de var veldig eller ekstremt bekymret for klima. Lavest var det i Russland med kun 9 prosent som var veldig eller ekstremt bekymret.
Forskerne mente at klimaangsten i stor grad kom fra informasjon i ulike medier.
Fra angst til klimavennlige valg
Finland var ett av landene som skåret høyt både på angst og bevissthet – de viste også størst vilje til å leve på en klimavennlig måte.
Men her til lands så det også ut til at det var en kobling mellom følelser og handling.
Vi var blant dem som skårer høyest på en sammenheng mellom følelser knyttet til klima og det å handle klimavennlig, ifølge studien.
Men klimaangst hadde også en negativ påvirkning på mental helse.
Forskerne mener at bevissthet og angst over klima kan slå både positivt og negativt ut. De poengterer at dersom angsten kan gjøres om til klimavennlige valg eller aktivisme, kan klimaangsten være en fin ting.
I studien finner de altså en kobling mellom klimaangst, klimavennlig atferd og aktivisme. De fant også at denne koblingen er sterkere i rikere og mer individualistiske land.
Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Environmental Psychology.