«Det er fortvilende at selvmordstallene ikke går ned selv om satsingen fra myndighetene har økt år etter år.»
Det skriver Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, i et debattinnlegg som er publisert i en rekke norske aviser i dag, blant annet avisa iTromsø.
I dag – 10. september – er det Verdensdagen for forebygging av selvmord.
Den årlige markeringen finner sted i regi av LEVE – landsforeningen for etterlatte ved selvmord.
Norge mistet 39 ungdommer
«39 ungdommer under 19 år tok livet sitt i Norge i 2021. 39 unge mennesker med livet foran seg, familie, venner og nettverk som vi ikke har klart å hjelpe til å finne håp og mening i hverdagen», skriver Gundersen.
Og fortsetter:
«Nå må vi ta i bruk metoder for å støtte unge og sette dem i stand til å takle livets vansker og vonde følelser.»
Generalsekretæren i Rådet for psykisk helse håper at YAM – en kunnskapsbasert femtimersmetode som ser ut til å kunne halvere frekvensen av selvmordstanker og selvmordshandlinger – nå kan rulles ut på alle norske skoler.
«Nasjonalt forum for forebygging av selvmord ble opprettet for ett år siden og skal blant annet jobbe frem hvilke av de 61 tiltakene fra handlingsplanen for selvmordsforebygging som bør prioriteres», fortsetter Gundersen.
Barns bilbelte i selvmordsforebygging
Hun er glad for at forumet etter ett års arbeid nå har valgt og oversendt én krystallklar prioritering til Helse- og omsorgsdepartementet.
Det er at tiltaket YAM (Youth Aware of Mental Health), som skal gi alle skoleelever i alderen 13–17 år bedre kunnskap om psykisk helse, tas i bruk på alle skoler i Norge.
Tove Gundersen kaller YAM for barnas bilbelte i selvmordsforebygging.
Programmet er skreddersydd for skoleelever og fremmer samtale og diskusjon, utvikler ferdigheter for å møte livets vanskeligheter samtidig som det øker kunnskap om psykisk helse.