Rådet for psykisk helse har skapt engasjement med sitt innlegg «Fakta om små barn og søvn» på Instagram.
Her presenteres et lite utsnitt fra Sov godt, som er et digitalt program under utvikling ved RBUP Øst og Sør – Regionsenter for barn og unges psykiske helse.
I en ytring på Psykologisk.no skriver Tonje Jacobsen-Loraas at innlegget lett kan feiltolkes.
Men som Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, skriver i sitt tilsvar, kan misforståelser lett oppstå når korte budskap formidles på sosiale medier.
To ulike målgrupper
Vi som har utviklet Sov godt, er selvsagt enig i at mor skal få bestemme over sin egen pupp, gi nærhet og trygghet.
Men søvnvansker er faktisk en av de vanligste årsakene til at foreldre oppsøker hjelp i barnets første leveår, og vårt mål er å hjelpe småbarnsforeldre som er blant de om lag 20 prosentene som strever med søvn.
Det er viktig å presisere at det her er snakk om to ulike målgrupper – de som strever med søvn og de som ikke gjør det. Jacobsen-Loraas skriver om sistnevnte.
For oss handler det om å anerkjenne behovene til de foreldrene som strever, og at helsepersonell er pliktig til å hjelpe disse foreldrene når de ber om hjelp. Det gjelder også når samsoving og amming i forbindelse med søvn ikke fungerer. Da må familien kunne få hjelp til å finne andre løsninger. Der kan Sov godt være til hjelp.
For de som strever med søvn
Sov godt er et internett- og mobilbasert hjelpetiltak som skal tilbys med veiledning fra helsestasjonen eller psykisk helseteam i kommunene.
Det er laget for foreldre som har barn i alderen 6 til 36 måneder og som strever med søvn (fra 6 måneder pga. barnets modenhet og kapasitet til å klare seg over lengre tid uten mat på natten og sove mer sammenhengende i lengre strekk).
Søvnvansker i denne sammenhengen er at barnet har vedvarende vansker med å sovne og sove i lengre strekk slik at det får for lite søvn i forhold til hva det trenger («søvnløshet») for å fungere i det daglige, vokse og utvikle seg og at dette oppleves som et problem av foreldrene.
Vi har mottatt støtte av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse for å jobbe med utviklingen av programmet i mer enn to år.
I vårt arbeid har vi tatt utgangspunkt i oppsummert forskning. Vi har også intervjuet foreldre og helsepersonell, prøvet ut skisser til programmet, testet det ut i helsestasjonstjenesten og psykisk helseteam med familier i målgruppen og arrangert workshops med ansatte og ledere i flere kommuner.
Til sammen har vi lyttet til og fått tilbakemeldinger fra mange titalls fagpersoner og foreldre. Samutvikling er et stikkord, og hvor brukerne og deres behov har stått i sentrum, for å ivareta de som trenger hjelp.
Tiltaket lanseres neste år
Gjennom Sov godt har vi forsøkt å tilgjengeliggjøre søvnkunnskap for foreldre som trenger det. I Sov godt vil foreldrene få hjelp til å ta informerte valg slik at de kan ta beslutninger til det beste for barnet, seg selv og egen familie.
Og så er det opp til foreldrene å avgjøre om de opplever søvn som et problem for barnet og/eller familien, om det er noe de ønsker hjelp med eller ikke, og hvordan denne hjelpen skal gis og tilpasses den enkelte familie.
Sov godt lanseres i 2023 og vil tilbys som tjenestestøtte til helsestasjoner og psykisk helseteam i kommunene med en følgeevaluering, samtidig som vi vil søke forskningsmidler for å gjøre en større forskningsstudie.
Vi ser frem til å støtte tjenestene som ønsker verktøy og kompetanseheving på søvn blant de minste, og hjelpe foreldre som trenger det.
Vi i RBUP er her for å hjelpe de som skal hjelpe familiene.