Psykiater og forfatter Finn Skårderud kalles nå til en 20 prosent stilling som professor II på Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder (UiA), skriver universitetet i en pressemelding.
Skårderud er internasjonalt anerkjent for sin kompetanse på spiseforstyrrelser, og han jobber fra før av som direktør for Villa Sult, Institutt for spiseforstyrrelser i Oslo.
Det var Khrono som først omtalte saken.
Satser på profesjonsstudium
Skårderud er kallet til professorstillingen, noe som vil si at han er tilsatt uten utlysning. Han skal blant annet bistå universitet i prosessen med å etablere et profesjonsstudium i psykologi.
Det skjer etter at regjeringen har gått inn for å oppheve gradsforskriften som gir enkelte institusjoner monopol på noen utdanninger, blant dem profesjonsstudiet i psykologi, melder Khrono.
Tilsettelsen var oppe i universitetsstyret allerede i november, og Skårderud ble tilsatt i januar. Samarbeidet skal vare i tre år.
Dekan Anders Johan Wickstrøm Andersen sier ifølge pressemeldingen at det er av stor samfunnsmessig betydning å utvikle varierte praksisformer innen psykisk helsearbeid, der også kunst og kultur anerkjennes som betydningsfulle og helende elementer.
– Vi vil få mange praktiske gevinster av samarbeidet. Blant annet kan studentene våre få praksis i psykisk helsearbeid på Villa Sult, og fagmiljøene våre kan gå sammen om EU-søknader om forskningsfinansiering.
Fakultetet har over flere år bygget opp et utdannings- og forskningsmiljø innen psykisk helsearbeid, med mange koblinger til kunst- og kulturfeltet.
Skal jobbe med idrett og spiseforstyrrelser
Blant Skårderuds faglige spesialområder er idrettspsykologi. Tidligere har han vært tilknyttet Norges olympiske komité, og han har i flere år vært spesialrådgiver for Olympiatoppen.
Selv sier Skårderud at hans viktigste arbeidsområder på Villa Sult også vil være relevant for Universitetet i Agder.
– På Villa Sult jobber vi med behandling, veiledning og forskning. Samtidig legger vi vekt på å være en del av den offentlige samtalen om psykisk helse og kunst og kultur. Det er også veldig relevant for UiA at vi jobber mye med idrett og spiseforstyrrelser, for her er det mye vi kan gjøre sammen, sier han ifølge pressemeldingen.
Videre forklarer han at han ønsker å se på sammenhengen mellom spiseforstyrrelser og idrett på en konstruktiv måte.
– Idrett som kultur ligner på spiseforstyrrelsen: Begge har en ekstrem vektlegging av kropp, ernæring og mestring. Det er en konkurranse, hvor man definerer seg i forhold til andre. De er svært opptatt av å sprenge grenser, og å ikke kjenne etter. Idretten hjelper oss slik til å synliggjøre allmenne problemer i samfunnet.
Ser frem til samarbeidet
Skårderud beskriver Villa Sult som en ung kultur. Han ser frem til at den skal få lene seg mot en etablert forsknings- og undervisningsinstitusjon som UiA.
– Vi har nytte av å sparre med en etablert kultur, og få et nytt blikk på arenaer for helse, kultur og idrett. I all beskjedenhet tror jeg også at vi kan være en spennende dialogpartner for et fremtidig psykologistudium, avslutter han ifølge pressemeldingen.
Nylig fikk Skårderud òg oppmerksomhet for å ha blitt sitert – feilaktig – i den danske filmen Et glass til, som vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 2021.
Filmen dreier seg om fire lærere og kameraet, som bestemmer seg for å teste ut Skårderuds påståtte teori om at alle mennesker er født med en halv promille for lite i blodet.
«En slik teori har jeg aldri laget. Men jeg har blitt entusiastisk feilsitert», skriver Skårderud i et innlegg i Psykologisk.no.