– Hele livet blir vi til som personer i samspill med andre. Dette er særlig viktig for forståelsen av unnvikende personlighetsforstyrrelse, sier psykologspesialist Kristine Dahl Sørensen.
Til daglig leder hun team for gruppebehandling ved DPS Østre Agder, Sørlandet Sykehus, i Arendal. Nå har hun tatt doktorgrad på hvordan det oppleves å ha diagnosen unnvikende (engstelig) personlighetsforstyrrelse.
– Etter mange års arbeid som behandler for pasienter som har fått denne diagnosen, ble det tydelig at vi trenger mer kunnskap om deres vansker for å tilpasse og utvikle bedre behandling, sier Dahl Sørensen til Psykologisk.no, og tilføyer:
– Selv om engstelig, eller unnvikende, personlighetsforstyrrelse er en av de vanligste personlighetsforstyrrelsene, har vi visst lite om hvordan personer med diagnosen selv erfarer sine vansker, sin hverdag og sin behandling.
Beskrev en hverdag preget av tvil, lengsel og frykt
I mai 2020 forsvarte hun avhandlingen ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo.
– For å kunne lage et relevant forskningsprosjekt om disse subjektive erfaringene var det avgjørende at medforskere med egenerfaring deltok under hele prosjektet, sier Dahl Sørensen.
Sammen med medarbeiderne dybdeintervjuet hun 15 personer som hadde fått diagnosen og som var i terapi. Forskerne stilte spørsmål som: Hvordan er det for deg å ha en engstelig/unnvikende personlighetsforstyrrelse, og hvordan forstår du denne diagnosen? Hvordan ser hverdagen ut for deg? Hvordan tenker du at dine vansker oppsto og utviklet seg? Og, hvordan har du erfart din terapi og behandling?
– Disse intervjuene ble kvalitativt analysert, sier hun, og tilføyer:
– Deltakerne formidlet erfaringer med å kjenne seg alene og fortapt. De opplevde at dette var noe som hadde sin opprinnelse i barndommen, og at det forverret seg over tid, særlig i livsoverganger, som for eksempel overgang fra barneskolen til ungdomsskolen, til videregående skole, og til arbeidslivet.
Deltakerne beskrev en hverdag preget av tvil, lengsel og frykt, noe som ga seg til uttrykk som en pågående kamp for å være en person i relasjon til andre.
Fant trygghet i naturen, i kreativ aktivitet og sammen med dyr
Flere delte også sine erfaringer med å kjenne seg frie og nære i naturen, i kreativ eller fysisk aktivitet, og sammen med små barn eller sammen med dyr.
Selve forholdet til terapeuter var viktig, særlig det å erfare at terapeuten er genuin og engasjert. Gjennom dette økte tilliten og deltakernes egen aktivitet og begynnende tro på bedring, læring og mestring.
Alle uttrykte ønske om hjelp til å kjenne seg sterke og frie, og til å finne mot til å være seg selv sammen med andre.
Kristine Dahl Sørensen håper avhandlingen vil inspirere til videre undersøkelser og til å utvikle bedre tilpasset behandling for en gruppe mennesker som ofte selv finner det vanskelig å formidle og forstå hvordan de har det og hva de trenger.
Doktoravhandlingen til Kristine Dahl Sørensen er tilgjengelig i DUO, det åpne forskningsarkivet ved Universitetet i Oslo. En av artiklene, «Subjective experience of the origin and development of avoidant personality disorder», ble nylig publisert i Journal of Clinical Psychology.