Anna Naterstad Harpviken (26) fra Oslo har nylig startet som prosjektkoordinator og prosjektmedarbeider ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).
Ved NKVTS skal hun blant annet være med å lage og prøve ut en app hvor ungdom mellom 13 og 18 år som mottar traumefokusert kognitiv atferdsterapi, kan følge med på egne symptomer underveis i behandlingsforløpet, og få verktøy til hjelp for mestring av symptomene de opplever i hverdagen sin.
Skal bidra til mestring
– Målet er at ungdom med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) skal kunne lære om og mestre sine egne symptomer på en enkel, morsom og nyttig måte, sier Anna Harpviken til Psykologisk.no.
Hun skal også ta del i implementeringen av behandlingsmetoden traume-fokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) i psykisk helsevern for barn og unge.
Traume-fokusert kognitiv atferdsterapi er en kunnskapsbasert behandlingsmetode for barn og unge som har opplevd traumer og som strever med posttraumatisk stress. Helsedirektoratet har gitt NKVTS ansvar for å innføre metoden ved barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) over hele Norge.
Er interessert i hvordan vi responderer på traumer
– I begge prosjektene jobber jeg med et bredt spekter av oppgaver, både praktiske og forskningsrelaterte. Vi skal for eksempel snart i gang med å pilot-teste appen, sier Harpviken.
– Appen vil til å starte med knyttes til TF-CBT-forløp, men målet er å gjøre appen tilgjengelig for alle norske ungdommer med traumerelaterte vansker.
– Hvorfor valgte du deg akkurat denne jobben?
– Jeg har alltid synes at måten vi mennesker responderer på kriser og traumatiske hendelser, er spennende. Jeg gleder meg til å jobbe med både en evidensbasert behandlingsmodell som man ser at har god effekt, og et helt nytt behandlingshjelpemiddel.
– For meg gir det stor arbeidsglede å ha en varierende hverdag, og det var dette, kombinert med muligheten for å jobbe i skjæringsfeltet mellom forskning og terapi, som gjorde at jeg valgte denne jobben.
Har utdanning og erfaring fra Danmark
Anna Naterstad Harpviken ble ferdigutdannet som psykolog fra Syddansk Universitet i Odense i januar med en avhandling om forholdet mellom ekstremisme og psykisk sårbarhet blant unge. Avhandlingen har blitt til en vitenskapelig publikasjon i Adolesecent Research Review.
Hun har hatt psykologpraksis ved Innvandrermedisinsk klinikk i Odense, og har også jobbet som frivillig rådgiver ved Nettværk for Selvmordsramte (NEFOS), hvor man tilbyr støtte og rådgivning til mennesker som har opplevd at familie eller venner har tatt eller truet med å ta sitt eget liv.