I kjølvannet av NRKs reportasjer fra norsk psykiatri lanserer medlemsorganisasjonen Mental Helse en tiltaksplan og ber om at det umiddelbart nedsettes et utvalg for å evaluere hele psykisk helsevern.
– Fordi utfordringene er såpass mange, mener vi at Helse- og omsorgsdepartementet bør sette ned et utvalg som får tid og ressurser til å evaluere hele det psykiske helsevernet. Utvalget må ha en vesentlig representasjon av brukerstemmer, sier landsleder Jill Arild og generalsekretær Linda Berg-Heggelund i en pressemelding.
– NRKs dekning av psykiatrien i Norge bekrefter det vi har sagt i årevis, nemlig at nedbygging av døgnplasser er et faglig og politisk feilgrep som skader pasientene. Hvis du halverer antall døgnplasser, blir behandlingen av pasientene svekket, det er enkel matematikk, sier de to.
Mental Helse lanserer samtidig en tiltaksplan.
– Vår tiltaksplan tar høyde for pasientens behov og er en langsiktig plan med fokus på økt kompetanse og medmenneskelighet, sier Jill Arild og Linda Berg-Heggelund.
Mental Helses tiltaksplan inneholder blant annet følgende sju krav:
- Nedbyggingen av døgnplasser må reverseres umiddelbart. «Halveringen av sengeplasser fra 1998 til 2017 er et stort feilgrep. Myndighetene bør sikte mot å øke plassene etter det faktiske behov», skriver Mental Helse i sin pressemelding.
- Endre den ekstreme medisinbruken. «Den enorme bruken av medisiner i psykisk helse er kontraproduktiv og skader langt mer enn den leger», skriver Mental Helse.
- Fjern kravet om henvisning til psykolog fra fastlege. «Dette kravet er nærmest absurd og er til belastning for pasientene», skriver Mental Helse.
- Fjern psykologenes monopol på samtaleterapi. «Psykologer i Norge er opphøyd til en unaturlig faglig posisjon. Andre terapiformer må bli en del av det offentlige tilbudet», krever Mental Helse.
- Sats på rehabilitering. «Tiden etter utskrivelse må innebære en helhetlig oppfølging av pasienten. Dette bør lovfestes», krever Mental Helse.
- Sats på forebygging. «Psykisk helse i skolen må styrkes radikalt, og det bør innføres selvmordsforebyggende tiltak», skriver Mental Helse.
- Kutt ventetidene. «Barn, unge og andre som sliter psykisk, opplever vesentlig ventetid før de får faglig hjelp, noe som fører til store belastninger», skriver Mental Helse.