Denne uken samles noen av internasjonal psykoterapiforsknings mest innflytelsesrike stemmer i Bergen. Prosjektet er ambisiøst: å forene de emosjonsfokuserte perspektivene i en felles forståelse av følelsenes rolle i psykoterapi.
De internasjonale psykoterapi-storhetene Leslie Greenberg, Steven Hayes, Diane Fosha, Janine Fisher, Allan Abbass og Paul Gilbert åpnet med et vennlig slag kubb før de låste seg inn i tredje etasje på Solstrand Hotel & Bad i Os mandag for å legge grunnlaget for en uke med produktiv meningsutveksling.

FØLELSESREVOLUSJON: De seks hovedforedragsholderne varmet opp med et slag kubb før kongresstart i Bergen.
Ønsker å forene perspektiver
Under den etterfølgende pressekonferansen rett før konferansestart uttrykte deltakerne håp om at det skal komme noe konstruktivt ut av uken, på tross av de tidvis store ulikhetene mellom de representerte perspektivene. Paul Gilbert er en av de første til å ta ordet, og han trekker frem hva han ser som likhetene mellom de forskjellige retningenes syn på emosjoner.
– Jeg tror at vi kom til en del konklusjoner om hva som er likhetene mellom oss i dag. Vi vektlegger alle viktigheten av å lage rom, skape en følelse av trygghet, og bruke klient–terapeut-relasjonen aktivt for å hjelpe mennesker til å tolerere hva enn det er de har å stri med. Punktet hvor ulikhetene begynner å vise seg er i hvordan vi hjelper klientene å tolerere disse vanskelige følelsene, sier Gilbert.
Vektlegger følelsene ulikt
På spørsmål om de har kommet frem til en felles arbeidsdefinisjon for hva en følelse er, blir imidlertid forsamlingen stillere. De seks representerte retningene vektlegger følelsenes natur og rolle ulikt, noe som kan være et av ankepunktene for et forent psykoterapeutisk syn på følelsene.
Den kommende ukens foredrag, diskusjoner og workshops under «Emotion Revolution»-kongressen i Grieghallen i Bergen vil forhåpentlig vis synliggjøre veien gjennom disse ulikhetene og bane veien for et mer forent psykoterapifelt.