Temaet for Schizofrenidagene 2017 er Roots & Shoots – Past events and present minds. Faglig leder for konferansen, Åshild Skogerbø, er svært fornøyd med det foreløpige programmet. Hun forteller at røtter og skudd er en metafor som rommer kompleksiteten av livet. Hvor kommer vi fra kulturelt, relasjonelt, genetisk? Hvordan forgreiner livet seg? Hva har vi med oss fra tidligere generasjoner? Hvilket jordsmonn har vi?
– Vi vil trekke en rød tråd fra hendelser og erfaringer tidlig i livet til senere psykiske lidelser, med fokus på utviklingslinjer over tid, utfordringer og muligheten for vekst. Vi formes alle i komplekse samspill mellom samfunn, biologi, og våre unike livserfaringer, og for noen av oss får vår erfaring form av en psykisk lidelse, sier Skogerbø, som til daglig er spesialpsykolog ved Helse Stavanger, Stavanger universitetssjukehus.
I løpet av en hel uke, fra 6. til 10. november 2017, vil Schizofrenidagene i Stavanger søke svar på store spørsmål som: Hvem utvikler psykiske lidelser? Hvilke risikofaktorer spiller inn?Siden 1989 har Schizofrenidagene vært et treffpunkt for fagfolk fra hele landet, med foredrag fra nasjonale og internasjonale klinikere og forskere. Den er nå Nordens største, faste tverrfaglige psykisk helse-konferanse, og for mange i psykologi-Norge et treffpunkt for nettverksbygging og faglig påfyll.
Fagkonferansen er bare en del av Schizofrenidagene, som også omfatter publikumsforedrag, debatter, lærerseminar, småbarnsseminar, lederseminar, utstillinger, barneforestillinger og ungdomsforedrag gjennom hele uken. Konferansen er non-profit, og arrangeres av Stavanger universitetssjukehus i samarbeid med den ideelle stiftelsen Psykiatrisk Opplysning.
– Vi ønsker å gå bredt ut i vår forståelse av tidlige påkjenninger, så dette blir ikke en ren traumekonferanse. I de siste årene har for eksempel fattigdomsperspektivet seilt inn i psykologien. Hvordan kan vi forebygge, komme tidlig til og endre utviklingsspor? Kombinert med biologiske og nevropsykologiske perspektiv har vi et bredt fokus på psykiske lidelser. Vår kjernemålgruppe er klinikere i offentlige tjenester, og vi er opptatt av formidle en biopsykososial forståelse som ikke overforenkler, sier Skogerbø.
Terapeuters utvikling
En av de største stjernene på den nevropsykologiske himmelen er Joseph LeDoux, og Skogerbø ser frem til at han endelig kommer til Schizofrenidagene.
– Vi fikk til slutt napp hos LeDoux, etter å ha invitert ham mange ganger de siste årene. Han er mest kjent for boken The Emotional Brain fra 1996, som ble lest som en bibel av mange. Det er få fagpersoner har påvirket så mange som det LeDoux faktisk gjorde med den boken. LeDoux førte oss inn i menneskets opprinnelige følelser og hvordan disse henger sammen med komplekse nevropsykologiske systemer. Hans evne til å forklare kompliserte sammenhenger gjorde nok at han ble så mye lest. Derfor er han også et definitivt høydepunkt for meg, sier Skogerbø.
Et annet høydepunkt blir antagelig samtalen mellom Irvin Yalom og Finn Skårderud. De to psykiaterne skal snakke om terapeuters utvikling, som er et parallell-spor på konferansen. Yalom har viet sitt liv til å beskrive psykoterapi i alle livets forunderlige og vonde vendinger.
– Det gikk det et brus gjennom salen da jeg på Schizofrenidagene i fjor lanserte nyhetene om at han skulle delta. Mange har nok et veldig kjært forhold til Yalom og hans bøker om terapi. Yalom skal blant annet fortelle om hva det gjør med en terapeut å jobbe med psykiske lidelser gjennom mange år. Yalom er etterhvert blitt en gammel mann, og han er opptatt med å skrive ferdig memoarene sine, så samtalen blir via videofeed. Men Finn Skårderud, som kjenner Yalom godt, er en svært flink intervjuer som vi håper kan få Yalom ut av skjermen og inn i salen, sier Skogerbø. Samtalen skal etterfølges av en såkalt roundtable om samme tema, der Skårderud og psykologene Per Isdal, Marit Råbu og Heidi Tessand deltar.
Psykologisk beskyttelse
Et annet navn Skogerbø trekker frem er utviklingspsykologen Jay Belsky, som har forsket mye på individuelle forskjeller i sårbarhet og resiliens, altså hva som beskytter personer som er utsatt for alvorlige negative hendelser i livet.
– Vi har mange eksperter som er gode på å beskrive risikofaktorer, men det er viktig å få frem styrken mennesker har i møte med påkjenninger også, og hva som kan bidra til vekst når lidelse inntreffer. Vi lurer også på hvilken retning traumefeltet vil ta i framtiden, og har invitert Atle Dyregrov, Målfrid Frahm Jensen, Dag Nordanger, Harald Bækkelund og Akiah Ottesen Berg til å diskutere dette, og den seansen er vi veldig spente på, forteller Skogerbø.
I tillegg til andre kjente fagpersoner som Edna Foa, Leslie Greenberg og Bruce D. Perry er Schizofrenidagene også opptatt av å fremheve brukerstemmene.
– Erfaringskompetanse er viktig, og vi har en lang tradisjon for å invitere folk som kan representere og synligjøre dette viktige elementet i evidensbasert praksis på både faglige og kreative måter.
Regissøren Morten Joachim kommer med det kritikerroste teaterstykket Fire begravelser og ett bryllup. Dette stykket er en fortelling om Joachims egne opplevelser fra et belastet hjem med foreldre som er narkomane og en yngre bror som tok livet sitt.
– Joachim spør seg blant annet om hvorfor han «overlevde» disse oppvekstsvilkårene men ikke broren hans, sier Skogerbø.
Grønne dager
Forfatteren Carl Frode Tiller kommer til Stavanger for å snakke om boktriologien Innsirkling, samt sin nye bok, som utgis i høst. I persongalleriet til Tiller finner vi personer med en historie om påkjenninger og vekst, om røtter og skudd.
– Forfattere og kunstnere kan kanskje beskrive tematikken på en annen måte, med et annet språk enn vi fagpersoner ofte bruker. Slik håper jeg vi kan beskrive temaet vårt, roots and shoots, fra flere perspektiv, i et krysningsfelt mellom kultur og fag, sier Åshild Skogerbø.
Schizofrenidagenes metafor om røtter og skudd er tatt fra planteriket. Som mennesker lever vi sammen med naturen i et komplekst samspill. Skogerbø fremhever at årets Schizofrenidager også for første gang vil være grønne dager.
– Vi har et miljøansvar når vi trekker et så stort publikum til Stavanger, så i samarbeid med Elin Skogen, daglig leder i Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning, kommer vi til å honorere tilreisende som har tatt tog og buss. Vi satser også på grønne taxier og hoteller, og kortreist mat. Det skulle bare mangle i våre tider, sier Skogerbø, som oppfordrer andre konferanser om å gjøre det samme.