Den 14. februar er det Valentinsdag, og kanskje har du allerede planlagt kvalitetstid med kjæreste eller nære venner. Men hva med vår firbeinte venn?
Den viktigste grunnen til at folk har kjæledyr, er at de gjør dem lykkelige, kommer det frem i en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av kjæledyrbutikk-kjeden Musti.
– Man har behov for sosial støtte. Det er livsnødvendig for mennesker, og da føles det veldig trygt og behagelig med den sosiale støtten man kan få fra et kjæledyr. De dømmer ikke, og det stilles heller ikke emosjonelle forventninger til deg, sier forsknings- og utviklingsansvarlig i Dyrebar Omsorg, Christine Olsen til Psykologisk.no.
Ansvaret som følger med et kjæledyr, kan være problematisk, men ansvaret i seg selv kan også ha positive sider.
– Man har behov for faste rammer i livet. Det er en forutsigbarhet i at kjæledyret ditt venter på deg. I ansvaret ligger det også en følelse av å være viktig og nødvendig for noen. Det kan være stressende, men også positivt, sier Olsen og legger til:
– Vi trenger å føle oss elsket og føle at det er behov for oss.
Kjæledyr versus partner
I undersøkelsen oppgir 17 prosent av de over 1400 norske kjæledyreierne at de ofte velger å betro seg til kjæledyret, fremfor venner og familie. Dette tror samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen kan være en god ting.
– Dyr dømmer ikke. Dermed er det lettere å dele hemmelighetene og følelsene sine. Å betro seg til kjæledyret er fint i parforhold, spesielt der en part kanskje ikke er så åpen. Det å begynne med å snakke med dyret kan være en god øvelse, fordi man får trent på å formulere det man vil si, og du får luftet dine egne tanker, sier hun i en pressemelding.
– Hvorfor tror du at mange betror seg til kjæledyret sitt?
– Den reaksjonen man får er veldig ærlig, og du trenger ikke lure på om det er en mening bak. Som regel får man en positiv respons, som at kjæledyret velger å bli i situasjonen eller oppsøker deg, mens en person kan kanskje bli lei og forlate situasjonen, sier Olsen og fortsetter:
– En person gir jo ofte råd også, som man ikke har spurt om. Det får man ikke fra dyr. Noen ganger vil man bare lufte tankene. Når du betror deg til et kjæledyr får man styrt samtalen slik man selv ønsker, uten respons og forventninger. Det er veldig direkte og uforpliktende, og oppleves ofte som positivt.
Kjæledyrene er også alltid tilgjengelige, og vi trenger ikke vente til det passer for dem å ta samtalen eller til de er i rett modus – slik man gjerne må om man skal betro seg til et annet menneske.
I undersøkelsen kom det også frem at 14 prosent av kjæledyreiere oftere tenker på kjæledyret enn på partneren sin. 25 prosent oppgir også at de ville valgt kjæledyret fremfor kjæresten dersom de to ikke kom overens.
Olsen er ikke overrasket over tallene som kommer frem i undersøkelsen.
– Forskning har vist dette tidligere også. Særlig blant katteeiere ser man at mange prefererer å beholde kjæledyret sitt framfor å jobbe med et forhold, sier hun og legger til:
– Det å få seg et kjæledyr er gjerne litt mer gjennomtenkt. Det er et veldig direkte valg man tar uten at det er en foranledning, som det jo ofte er med en partner. Det er også andre forventninger til en partner enn til et kjæledyr.
– Noe felles å bry seg om
Samlivsterapeut Heen har ikke opplevd at noen har gått fra kjæresten sin på grunn av et kjæledyr, men sier i pressemeldingen at hun har møtt par som har hatt dette problemet.
– Det var et tilfelle hvor mannen hadde en fugl han var veldig knyttet til. Selv om damen hans var forståelsesfull, syntes hun fuglen bråkte veldig og det ble et irritasjonsmoment. Til slutt ville hun ikke ha fuglen, som var veldig vanskelig og sårende for mannen.
– Men de fikk snakket om det, og begge fikk frem hvordan det føltes. Det endte med at han innså at han måtte gi slipp, selv om det var veldig tungt. Sammen fant de et godt nytt hjem for fuglen.
For mange kan et kjæledyr være med på å styrke parforholdet. Men med et kjæledyr kommer ansvar, og for noen kan det gi en opplevd skjevfordeling og være kilde til konflikt.
Heen tror det er viktig å sette ord på forventninger og være tydelig overfor partneren.
– Si fra hvis du forventer at den andre parten går tur med hunden, ikke bare anta at vedkommende vet det. Så er dere enige, og har en avtale. Det er lettere å forholde seg til for begge, og man blir ikke skuffet. Men man må være klar over at dyr er ansvar, og de krever noe av deg. Det er derfor viktig at man tenker nøye gjennom det, og snakker om det i forholdet, sier hun i pressemeldingen.
Olsen tror også at et kjæledyr kan være både positivt og negativt for parforholdet.
– Det kan være en kilde til sjalusi, både emosjonelt sett og med hensyn til det praktiske. For eksempel at den ene blir med på en aktivitet med kjæledyret som ekskludere den andre. Men det kan også være positivt å ha noe felles å bry seg om og en felles aktivitet.