– Det hele begynte for tre år siden, da jeg ikke hadde noen planer på 17. mai og tenkte at jeg like gjerne kunne invitere til fest selv, sier Martine Halvorsen til Psykologisk.no.
Hun er influencer og inviterer i år, som i fjor, alle som vil til 17. mai-feiring i Frognerparken.
– Jeg inviterte like så godt alle som ønsket å komme, og siden det har det blitt en tradisjon. Et sted alle kan komme for å tilbringe dagen. Det er stas!
I år har hun også fått gründerne bak venne-appen Venn med på laget.
– Det føltes veldig naturlig å samarbeide med dem. På den måten kan arrangementet nå enda flere, sier Halvorsen.
– Stor fan
Jesper Algaard, som står bak Venn, sier samarbeidet med Halvorsen er et naturlig valg.
– Vi har siden starten vært stor fan av Martine sine inkluderende 17. mai-feiringer og innsatsen hennes for å være åpen og uredd rundt vanskelige temaer. Da muligheten for å bidra på dagen åpnet seg, var vi ikke vanskelige å be, sier Algaard.
Appen ble utviklet for å samle folk som vil stifte nye vennskap eller bare finne likesinnede med like interesser, om man for eksempel trenger en klatrekompis.
LES OGSÅ: Denne appen hjelper deg å finne nye venner (+)
Men de har også sett at det er uvanlig mye aktivitet på appen i forbindelse med grunnlovsdagen.
– Det er en dag som skiller seg ut, og vi gleder oss stort over trenden som går over hele landet der brukere åpner opp hjem og hager og inviterer andre til en felles feiring, sier Algaard.
Halvorsen skriver i invitasjonen at 17. mai pleide å være en av de kjipeste dagene for henne, at det føltes som «hele Norge har bursdag uten at jeg er invitert».
– Jeg tenker at vi alle, alltid, har plass til en stol til. På dager som 17. mai er det superviktig å sjekke inn med alle menneskene rundt oss, sier hun.
– Det er en dag hvor mange kjenner litt ekstra på det å være en del av et fellesskap, mens andre føler litt ekstra på at det er noe de ønsker seg, sier Algaard.
Sosialt utilnærmelige nordmenn
Algaard håper trenden med å åpne hus og hjem for felles feiringer, selv om man ikke kjenner hverandre kjempegodt, vil fortsette fremover.
– Vi både håper og tror det vil styrke seg fremover og at enda flere tar grep om sine sosiale skjebner, sier han.
Han håper også at flere vil ta i bruk 17. mai-stemningen hele året.
– Det er den dagen nordmenn går fra å være et av de mest sosialt utilnærmelige folkeslagene i Europa til å smile, hilse, synge og feire sammen med fremmede.
![](https://psykologisk.no/wp-content/uploads/2024/05/Skjermdump-17.-mai-martine-halvorsen.jpg)
TRADISJON: Den felles feiringen i Frognerparken har blitt en slags tradisjon, sier Halvorsen. Her fra fjorårets feiring. Foto: Martine Halvorsen.
– Vi kan jo drømme om at inkluderende felles markeringer blir så naturlig at vi tar det med oss inn i hverdagen. At vi setter frem en ekstra stol og sender en ekstra melding.
– Så vil de fleste også gjenoppdage at å gjøre noe fint og sosialt for andre, oftest ender opp med å bli noe fint og sosialt for oss selv, sier Algaard.
En suksess
Fjorårets feiring gikk over all forventning, ifølge Halvorsen. Om du befinner deg i Oslo-området og ikke har planer for dagen, er det bare å møte opp.
– I fjor dukket alle slags mennesker opp, både alene og sammen. Det var utrolig hyggelig, en fantastisk dag.
LES OGSÅ: – Å si at man trenger eller ikke har venner er skambelagt (+)
– Og lillesøsteren min møtte jo faktisk hennes nåværende kjæreste der det aller første året, sier hun.
Selv om de ikke kan garantere varige vennskap eller romantikk, garanterer Algaard de klassisk 17. mai-stemning med alt det innebærer, fellesskap og muligheten til å stifte nye bekjentskaper.
– De kan forvente akkurat den feststemte og lekne uhøytidelige høytideligheten som er 17. mai, med potetløp, parkleker, kake, sang og muligheten til å være en del av et fellesskap og bli kjent med nye mennesker, sier han.