Fra 2016 til 2019 har det vært en liten økning i hvor mange som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, fra 4,1 prosent til 4,5.
Det kommer frem i den nylig publiserte Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2021, utarbeidet av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Det skriver instituttet i en pressemelding.
Dette er første gang STAMI siden #metoo-bevegelsen at STAMI presenterer nasjonale tall for hvor mange som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb.
Mest utbredt i servitøryrket
Den tydeligste økningen har vært i den yngste aldersgruppen. Blant arbeidstakere mellom 17 og 24 år, meldte 17 prosent i 2019 at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb. Det er en økning på seks prosentpoeng, fra 11 prosent i 2016.
– Det er like stor økning blant menn som kvinner, men nivået er mye høyere blant unge kvinner. Det er en stor kjønnsforskjell, sier Tom Sterud, forsker ved STAMI og en av flere som har jobbet med Faktaboka, ifølge pressemeldingen.
STAMI opplyser videre at det er store forskjeller mellom yrkesgrupper, og at særlig fire yrkesgrupper skiller seg negativt ut.
Disse er servitøryrker, sykepleiere, pleie- og omsorgsarbeidere, og politi og vakt. Deretter følger butikkmedarbeidere og vernepleiere.
Mer oppmerksomhet rundt uakseptabel adferd
En fellesnevner for yrkene er at de involverer mye kontakt med kunder, klienter eller pasienter. I åtte av ti tilfeller er kilden til den uønskede seksuelle oppmerksomheten en person uten tilknytning til arbeidsplassen.
Tallene viser òg at midlertidig ansatte oftere opplever uønsket seksuell oppmerksomhet, noe som kan skyldes at unge og kvinner er overrepresentert blant denne arbeidsgruppen.
Sterud forklarer at man skulle tro #metoo-bevegelsen, som begynte i 2017, ville ført til færre tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet, ettersom den gjorde flere bevisste på problematikken.
En mulig forklaring på at tallene allikevel har steget, er at arbeidstakere har blitt mer oppmerksomme uakseptabel adferd, og oftere melder ifra om det nå enn før, avslutter Sterud ifølge pressemeldingen.
STAMI har nylig publisert to vitenskapelige studier som bidrar til å belyse sammenhengen mellom ubehagelige konflikter, trusler og voldshandlinger, mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet under arbeid, og risiko for en økning av psykiske helseplager og legemeldt sykefravær.
Studiene er publisert i henholdsvis Occupational and Environmental Medicine og International Archives of Occupational and Environmental Health.