«… Det jeg ser er en avgående (?) president som er ekstremt selvsentrert, arrogant, løgnaktig og manipulativ. Han eier ikke skrupler eller anger for noen av sine handlinger og fremstår som uempatisk med svak impulskontroll.»
Det skriver psykologspesialist Pål Grøndahl i et innlegg på Facebook. Grøndahl var inntil nylig forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri på Oslo universitetssykehus og driver i dag selvstendig praksis. Han er kjent som en av Norges mest profilerte eksperter innenfor rettspsykologi.
Prinsipielt er han imot det han kaller fjerndiagnostisering – altså å sette en diagnose på en person han ikke har møtt. Men da han fikk se de sjokkerende bildene av Trump-tilhengere som stormet kongressen på nyhetene onsdag kveld, greide han ikke lenger holde tilbake.
– Jeg klarte ikke mer. Jeg ble fortvilt og sint da jeg satt og så på dette. Jeg tenkte at nå har jeg holdt kjeft veldig lenge, sier Grøndahl og fortsetter:
– Det foregår et levende drama på TV-skjermen, der det som skjer synes å ligne et forsøk på et kupp. Og dette i et av de landene som vi lener oss til og som skal borge for et demokrati. Når dette demokratiet er truet, da er det på tide å sette ord på det som skjer for å forsøke å få en slags forståelse for det, sier han.
– Ekstremt manipulativ
I innlegget kommer Grøndahl fram til en diagnose han mener er beskrivende for Trumps atferd og personlighet. Diagnosen er malign, det vil si ondartet narsissisme.
– Det ligger i grenseland mellom narsissistisk personlighetsforstyrrelse og psykopati, forklarer han.
«Slike mennesker er besatt av behovet for å imponere og bli beundret av andre. (…) De deler verden inn i det som er deres og som er perfekt, og det som ikke er deres, som «dårlige» mennesker. Det kan være tidligere støttespillere som har falt fra og alle andre som ikke blindt slutter seg til deres verdensbilde. De skal ydmykes og ødelegges – om det ødelegger nasjonen spiller ingen rolle. Mannen er rett og slett farlig», skriver Grøndahl på sin Facebook-vegg.
Han beskriver Trump som en mann uten skrupler og anger. Likevel blir det for mye å kalle han psykopat, sier Grøndahl.
– Psykopati er sterkt forbundet med antisosiale og da særlig kriminelle handlinger. Psykopater har også store vanskeligheter med å knytte seg emosjonelt til mennesker. Men Trump er jo ikke fullstendig blottet for evnen til tilknytning. Han har tilsynelatende god kontakt med de nærstående rundt ham, dels de som støtter ham på selvutslettende vis. Mannen hegner om sine egne, sier Grøndahl og trekker fram et eksempel:
– Under forrige valgkamp, ble Hillary Clinton og Trump oppfordret til å si en positiv ting om hverandre. Og da sa Clinton: «Jeg synes han har gjort en bra jobb med barna sine.»
Det stemmer med diagnosen Grøndahl har plukket ut. En narsissist bryr seg om sine egne, så lenge de ikke står i veien for egne behov og ønsker. Men malign er noe mer en klassisk narsissisme, sier Grøndahl.
– I tillegg kommer den antisosiale atferden, samt paranoiditet og sadisme. Det har jo vist seg at Trump lyver omtrent hele tiden og er ekstremt manipulativ. Han har nå manipulert store menneskemengder til å gå løs på en demokratisk institusjon, for at han selv skal få den støtten han begjærer så sterkt.
Samtidig viser Trump en dyp mistillit ovenfor dem som ikke støtter han.
– Han dehumaniserer de han ikke bryr seg om eller misunner. Og han har ingen skrupler med å gjøre venner til fiender, hvis de ikke helt og fullstendig støtter han. Han skal ha blind lojalitet.
Dette sterke behovet for annerkjennelse og den intense misunnelsen kjennetegner en ondartet narsissist. En person med denne diagnosen vil også vise tegn på humørsvingninger og irritabilitet, ifølge Grøndahl.
Narsissistisk personlighetsforstyrrelse brukes ikke som diagnose i Norge. Den finnes derimot i det amerikanske diagnosesystemet DSM. I Norge ville Trumps beskrivelse havnet inn under «andre personlighetsforstyrrelser», sier Grøndahl.
The Goldwater rule
Psykologer verden over har forsøkt å stille diagnoser på både presidenter som skal velges og de som har avgått. Mange psykiatere og psykologer har uttalt seg om Trumps mentale helse offentlig. Dette strider egentlig med fagfeltes etniske retningslinjer, forteller Grøndahl og trekker frem «The Goldwater rule», som gjelder for USA:
– Du skal ikke diagnostisere et menneske du ikke har snakket med personlig.
Regelen har fått navn etter den svært konservative senatoren Barry M. Goldwater, som var presidentkandidat for republikanerne i 1964. Det året gjorde magasinet Fact en undersøkelse blant over 12.000 psykiatere. Majoriteten av blant de godt og vel 25 prosentene som svarte, sa at de mente Goldwater ikke var skikket til å være president, og mange satte en diagnose på ham. Magasinet ble senere saksøkt.
– De hadde jo knapt sett mannen, noen av dem. Etter dette kom denne regelen.
Han forteller at mange fagfolk har fjerndiagnostisert både Mao Zedong, Adolf Hitler og Joseph Stalin, kun basert på skildringer av deres handlinger i bøker og gamle opptak.
– Fjerndiagnostikkens kunst ble jo veldig aktuell i Norge under 22.juli-rettsaken. Da var jeg blant dem som mente mye og høyt om den praksisen, som jeg generelt er en motstander av. Men i dette tilfellet synes jeg grunnlaget for fjerndiagnostisering er sterkere enn om man har sittet og sett på en kar i retten i noen dager, sier Grøndahl, som har fulgt med på hva Donald Trump har sagt og gjort i fire år og to valgkamper.
– Donald Trumps ekstreme handlinger blir live-streamet. Og Trumps niese, som kjenner og er i slekt med han, har kommet med en lignende diagnose, sier Grøndahl.
Niesen, Mary Trump, er utdannet psykolog og har en doktorgrad i klinisk psykologi. I sommer ga hun ut boka For mye, men aldri nok, med undertittelen: «Hvordan min familie skapte verdens farligste mann».
– Godt han snart er ferdig da?
– Jeg tror han nylig sa: Dette har knapt begynt. Det at Biden er erklært som vinner av valget, betyr ikke at Trump anser seg som slått. Han kan være en reell trussel videre, hvis han selv ser seg tjent med det og folk fortsetter å følge ham, avslutter Grøndahl.