«Jeg har ledet to forskningsstudier, en i Norge og en i Sverige, hvor vi har intervjuet unge som har vært utsatt for kjærestevold», skriver Carolina Øverlien i en artikkel i Bergens Tidende.
Hun er forskningsleder og forsker I ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), og forfatter av boken Ungdom, vold og overgrep. Skolen som forebygger og hjelper (Universitetsforlaget).
«Vi fikk høre om til dels veldig grov vold, og mye seksuell vold, som først og fremst rammet jenter», skriver hun videre.
«Unge jenter opplever kontroll, frykt, fysisk vold, ydmykelse og seksuelt press på lik linje med voksne kvinner.»
Kan få langsiktige følger
Øverlien forteller at også jenter som sa at de hadde nulltoleranse for vold, og som visste at det de ble utsatt for ikke var greit, kunne bli lenge i voldelige forhold.
De bortforklarte kjærestens oppførsel, for eksempel med at han var i dårlig humør, eller at han hadde hatt en vanskelig barndom.
«Det er vanlig at offer og utøver går på samme skole, eller til og med i samme klasse. Det gjør at jenten er enda mer utsatt, og gjør det enda vanskeligere å bryte ut av forholdet. En slik situasjon kan gå utover den utsattes skoleprestasjoner, noe som kan få negative konsekvenser for videre utdanning og arbeidsmuligheter. Det setter et ekstra press på lærere og andre skoleansatte, som har et ansvar overfor både offer og utøver.»
Ønsker mer dialog om hva som er ok
Selv om barn har flere rettigheter enn voksne, fortalte mange av jentene i NKVTS-studiene at de ikke hadde fått den hjelpen de trengte når de vendte seg til en voksen.
«Det er viktig at vi tar disse jentene på alvor. Vi kan ikke bare klappe dem på skulderen og si de skal gjøre det slutt, gå videre og at de snart vil treffe en ny og bedre gutt», skriver Carolina Øverlien i Bergens Tidende.
Hun oppfordrer voksne til dialog – med både jenter og gutter – om hva som er OK og ikke i et kjærlighetsforhold, hva som er brudd på loven, og hvilke normer som finnes i samfunnet når det gjelder mannlighet og kvinnelighet.