Store omstillinger på arbeidsplassen – som omstruktureringer, nedbemanninger og permitteringer – øker risikoen for psykiske helseplager i tiden etterpå, melder Dagens Perspektiv.
Avisen har intervjuet Lise Fløvik, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).
– Det ser ikke ut til at man blir mer motstandsdyktig eller herdet mot effekten av større endringer på arbeidsplassen ved å ha vært gjennom slike endringer før. Våre funn indikerer heller at ansatte kan bli endringstrette og mer sårbare ved nye endringer, sier Fløvik til avisen.
Ledere kan styrke de ansatte
Hun fremhever at det særlig er uforutsigbarheten de ansatte opplever i forbindelse med store endringsprosesser som kan bidra til psykiske plager i etterkant.
Ledere med god lederstil kan imidlertid bidra positivt til hvordan de ansatte mestrer omstillingen:
– En leder som informerer godt, tilbyr støtte, inkluderer de ansatte i beslutningene som skal tas og bidrar til at de opplever det som en rettferdig prosess, skaper mer forutsigbarhet og reduserer dermed påkjenningene på de ansatte, sier Fløvik til Dagens Perspektiv.
Har ført til doktoravhandling
I sin doktorgradsavhandling har Lise Fløvik sett nærmere på følgene av store omstillingsprosesser for arbeidsmiljøet og de ansattes psykiske helse.
Studiene bygger på en spørreundersøkelse som STAMI har sendt ut annet hvert år siden 2003, for å følge utviklingen over tid. Om lag 5000 arbeidstakere har deltatt.
Forskningen har hun gjort i samarbeid med kollegaene Jan Olav Christensen og Stein Knardal ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.